Werkomgeving te weinig ingericht op werkende ouders

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De grootste wens van werkende ouders is een gezinsvriendelijker werkomgeving, stellen onderzoekers van de Britse organisatie 4Children. Concreet doelen de ouders hiermee vooral op flexibele werktijden en betere mogelijkheden voor kinderopvang . Ook het aanbod van speelplaatsen en parken zou volgens de ondervraagde ouders een stuk beter kunnen.

Succesvol gezinsleven gaat niet vanzelf

Meer dan de helft van de werkende ouders (56%) geeft aan dat het organiseren van een succesvol gezinsleven vandaag de dag moeilijker is dan twintig jaar geleden. Anne Longfield, CEO van 4Children: “De problemen in het evenwicht tussen werk en gezin zien we terug in het feit dat een kwart van de respondenten aangeeft dat een meer flexibele en beter betaalbare kinderopvang de grootste verbetering zou zijn voor het gezinsleven.” Ook de werkvloer moet beter ingericht worden op jonge kinderen. Volgens Longfield is hier een taak weggelegd voor de overheid : “Overheden en beleidsmakers moeten ervoor zorgen dat publieke ruimtes, openbare diensten en werkplaatsen worden aangepast aan de veranderde opvattingen over het gezinsleven.”

Vooruitstrevende bedrijven worden beloond

Volgens Longfield is een modern gezinsbeleid niet alleen in het belang van de werkende ouders, maar profiteren de bedrijven er zelf ook van: “Bedrijven die vooroplopen ervaren nu al de voordelen van het beleid , in de vorm van verbeterde productiviteit, verhoogde loyaliteit en minder absentie onder werknemers. Helaas zijn er nog steeds te veel werkgevers die er nogal ouderwetse regelingen opnahouden, waardoor het realiseren van een goede werk-privébalans haast onmogelijk wordt.” Longfield is zich ervan bewust dat soepele regelingen ook geld kosten, maar volgens haar is het in ieders belang om dit soort investeringen te doen. “Als we als Britten ook in de toekomst willen concurreren in de wereldwijde markt, is het verstandig om aandacht te besteden aan onze grootste troef: onze kinderen en hun familie.”