Oudere werknemers voelen zich genegeerd

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Drie kwart van de oudere werknemers vreest na een eventueel ontslag niet meer aan de slag te kunnen. Daarnaast heeft een kwart van de veertigers al het idee geen stap verder te komen in professioneel opzicht. Dat zijn de nogal harde onderzoekscijfers die het Britse advocatenkantoor Slater & Gordon presenteert. Het kantoor ondervroeg zo’n tweeduizend werknemers in Groot-Brittannië over leeftijdsdiscriminatie.

Solliciteren na je veertigste

Vooral in de financiële sector, de reclame en de ict zijn de ouderen negatief gestemd over hun toekomst. Gemiddeld moet een veertigplusser twaalf keer solliciteren voor hij aan een baan komt. In de reclamewereld is het nog het meest dramatisch: hier solliciteert men gemideld 25 keer. Overigens is het begrip ‘ouderen’ dat in dit onderzoek wordt gehanteerd nogal relatief: de respondenten zijn veertig jaar of ouder. Eén op de tien werknemers uit deze categorie heeft het gevoel compleet te worden genegeerd door de werkgever.

Veertigplussers worden beperkt in hun mogelijkheden

Hoewel veel ouderen het gevoel hebben te worden benadeeld vanwege hun leeftijd, beoordelen zij hun eigen capaciteiten veelal als bovengemiddeld. Van de oudere werknemers meent 70% beter te presteren dan jongere collega’s, juist vanwege aspecten als ervaring en senioriteit. Edward Cooper, een van de betrokken onderzoekers: “Mensen zijn vaak bereid door te werken tot diep in de zestig en soms zelfs tot hun zeventigste. Tegelijkertijd merken ze dat ze beperkt worden in hun mogelijkheden wanneer ze de veertig zijn gepasseerd.”