Zoeken naar nieuwe baan kan leiden tot emotionele uitputting

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De zoektocht naar een nieuwe baan is vaak moeilijk en emotioneel meer beladen dan nodig. Oorzaak is de interactieve aard van het wervingsproces, concluderen wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in een onderzoek naar de verschillen in de sollicitatiemarkt tussen de Verenigde Staten en Israël.

Amerikanen erg onzeker

Problemen in de zoektocht naar een nieuwe baan worden door Amerikaanse werknemers vaak bijster persoonlijk opgenomen. Zij verwijten zich weliswaar niets voor het verlies van hun baan, maar gaan wel snel met een bepaald beeld naar de eigen persoon kijken indien ze niet binnen korte termijn een nieuwe baan vinden.

Sollicatieprocedure gericht op zelfpresentatie

“In Israël kent de organisatie van de arbeidsmarkt een grotere formaliteit, waarbij de nadruk meer wordt gelegd op objectieve vaardigheden” aldus onderzoeksleider Ofer Sharone, professor arbeidsmarkt aan de Sloan School of Management en het MIT. “In de Verenigde Staten is de sollicitatieprocedure daarentegen veel meer gericht op interactie met potentiële werkgevers. Vanwege deze reden dreigen Amerikanen die op zoek zijn naar een baan de uitkomst van gesprekken persoonlijker te nemen, waardoor het voor hen moeilijker wordt om motivatie op te brengen om überhaupt nog te solliciteren”.

Afwijzing kan leiden tot zelfmoord en echtscheiding

“Het is bijzonder pijnlijk om afgewezen te worden,” merkt Ofer Sharone op. Het probleem wordt nog eens extra verergerd omdat werklozen vaak impliciet te horen krijgen dat zij de resultaten van hun sollicitaties volledig aan zichzelf te danken hebben. Dit leidt vaak tot aantasting van het zelfbeeld en zelfvertrouwen en deze situatie kan uiteindelijk leiden tot desastreuze problemen, met zelfmoordpogingen en echtscheidingen als gevolg.”  

Twijfels bij persoonlijkheid, netwerkvaardigheden en carrière

“Vele werknemers hebben door hun hoge opleiding en ervaring nooit gedacht dat zij in een dergelijke situatie zouden belanden,” aldus de onderzoeker . “In Israël nemen vaak externe consulenten de selecties voor hun rekening. Bij afwijzing zullen ook Israëlisch werkzoekenden het systeem van werving en selectie onrechtvaardig achten, maar zoeken de schuld minder vaak bij zichzelf. In Israël verwijt vrijwel niemand zichzelf voor zijn eigen werkloosheid, maar Amerikaanse werknemers dreigen daarentegen snel te twijfelen aan het eigen karakter, de netwerkvaardigheden en gekozen carrière-richting”.