Economische crisis maakt mensen bezorgd over gezondheid

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Tijdens een economische crisis maken mensen zich meer zorgen over de eigen gezondheid, tonen onderzoekers van de San Diego State University aan. Zij analyseerden zoektermen in Google ten tijde van recessies en vergeleken deze met de zoekopdrachten in economisch betere tijden. Gedurende een crisis blijken er opvallend veel zoekopdrachten te worden gegeven die samenhangen met stress en gezondheid.

Recessie en stress


Het Amerikaanse onderzoek concentreert zich op de zogeheten Great Recession van 2008 tot en met 2011. Tijdens deze periode wordt er opvallend vaak gezocht op stressgerelateerde onderwerpen als hoofdpijn (41% vaker), hernia (37%), pijn op de borst (35%) en hartritmestoornissen (32%). Ook op rugpijn, maagklachten, kiespijn en gewrichtsaandoeningen wordt vaker gezocht gedurende de recessie.

“Zonder twijfel bereikte The Great Recession onze lichamen via onze gedachten, namelijk door stress,” stelt onderzoeksleider John W. Ayers. “De ervaringen van een werkloze zijn bijvoorbeeld zeer stressvol. Maar ook iemand die zelf niet ontslagen is, gaat zich zorgen maken om het verliezen van zijn baan. Dit soort zorgen leidt weer tot lichamelijke klachten. En in plaats van direct een arts te bezoeken, gaan mensen eerst het internet op voor wat medische informatie.

Zoekgegevens inzetten voor gezondheidszorg


Volgens Benjamin Althouse, epidemoloog en lid van het onderzoeksteam, kunnen gezondheidsorganisaties hun voordeel doen met de gegevens over het zoekgedrag. “Ouderwetse enquêtes kosten een hoop geld en geven weinig gedetailleerde informatie. Met het bestuderen van de zoekgegevens kan men sneller inspelen op ontwikkelingen in de volksgezondheid. Bovendien is het financieel een stuk aantrekkelijker.”

Ayers voegt nog toe dat ook Google zijn steentje kan bijdragen, door links naar behandelmogelijkheden toe te voegen aan de zoekresultaten: “Het web kan mensen helpen die bijvoorbeeld geen geld hebben voor dure medicijnen, maar wel baat hebben bij informatie over de aandoening en eventuele behandelingsopties."