Werkgever biedt jonge ouders te weinig steun

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Vier van de vijf moeders voelen zich schuldig wanneer ze na het zwangerschapsverlof weer aan het werk gaan. Dit blijkt uit een door het Britse HR Magazine gepubliceerd onderzoek onder duizend ouders door My Family Care, een hulporganisatie gericht op kinderen en gezinnen. De werkgever speelt hierbij een belangrijke rol: ongeveer een derde van de ondervraagde vrouwen geeft aan te weinig hulp en begrip te ontvangen van de baas.

Jonge moeder stopt met werken


De 31-jarige Leah McGrath, voormalig HR-manager bij een bedrijf in de farmacie , weet hoe moeilijk het is om weer aan het werk te gaan na je zwangerschap. "€œHet was een zware strijd om drie dagen te werken, per dag drie uur te reizen en dan thuis ook nog een goede moeder te zijn." Kort nadat ze haar werk weer had opgepakt, besloot ze helemaal te stoppen. "€œIk werd steeds ziek, liep telkens weer een virus op. Toen mijn dochter ook nog eens een fase had waarin ze veel aandacht nodig had, werd het me te veel."

Werkgevers moeten meer steun bieden


De directeur van My Familiy Care, Ben Black, roept op tot meer hulp voor de ouders. Nu keren moeders na hun verlof veelal terug onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als voorheen, zonder aanpassingen aan de nieuwe situatie. "€œDoordat vrouwen weinig steun ondervinden van hun baas, zien ze zich vaak gedwongen hun carrière vroegtijdig te beëindigen.€ Werkgevers kunnen dit volgens Black voorkomen: "Wanneer ze de jonge moeders behulpzaam zijn, zullen ze worden beloond met betrokken, productieve en loyale werknemers."

Ook vaders ontevreden


Voelt 80% van de vrouwen zich schuldig over de terugkeer naar het werk, bij mannen is dit slechts 39%. Wel scoren ze net iets hoger dan de vrouwen waar het gaat om de ontevredenheid over de rol van de baas: 37% van de mannen geeft aan weinig steun te voelen. Veel mannen hebben behoefte aan een flexibelere invulling van hun werkweek en aan mogelijkheden tot thuiswerken. Slechts één op de vijf vaders geeft aan het liefst thuis te willen blijven om voor het kind te zorgen.