Geld maakt niet gelukkig, gevoel van drukte wel

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het gevoel '€˜aan de slag te zijn'€™ is een belangrijke factor voor de ervaring van geluk. Robert D. Levine, professor psychologie aan de California State University, onderzocht het tempo van leven en de invloed hiervan op het geluksgevoel. Hij constateert dat mensen in drukkere omgevingen gemiddeld gelukkiger zijn.

Levenstempo


Levine onderzocht de rol van iemands 'speed of life' op sterk uiteenlopende plaatsen in de VS en de rest van de wereld: bedrijvige steden, lome vakantieoorden en alles daar tussenin. Hij bestudeerde hoe lang de personen nodig hadden voor specifieke activiteiten, zoals het afleggen van een bepaalde afstand in de binnenstad en het afhandelen van een transactie in een winkel . Uit zijn bevindingen komt naar voren dat inwoners van hectische steden dit soort handelingen sneller voltooien en dat ze zich bovendien gemiddeld gelukkiger voelen dan mensen in minder drukke omgevingen.

Nadelen van drukte


Moeten we uit de gegevens concluderen dat vakanties voortaan overbodig zijn en dat we ons beter 24-7 kunnen onderdompelen in de stadsdrukt? Nee, want er kleven wel degelijk nadelen aan een hectisch bestaan, ondervond Levine. Zo zijn inwoners van bedrijvige steden minder gauw bereid om in nood verkerende vreemden te helpen en lijden ze vaker aan afwijkingen aan het hart en de kransslagader. Ook roken deze personen gemiddeld vaker dan de bewoners van rustiger gebieden. Drukte lijkt dus goed te zijn voor het psychologische welzijn van mensen, maar nadelig voor de lichamelijke gezondheid en de betrokkenheid bij de medemens.

De Easterlin-paradox


Een ervaring van drukte maakt mensen dus gelukkiger, maar hoe zit het met de rol van geld? Een collega aan de California State University, econoom Richard Easterlin, ontdekte eerder al dat meer geld, anders dan veel mensen denken, niet per definitie leidt tot een groter geluksgevoel. Zodra mensen op een bepaald punt komen waarop ze in hun basisbehoeften kunnen voorzien en zich een beperkte mate van luxe kunnen veroorloven, neemt het geluk niet verder toe. Levine's resultaten brengen ons een stap dichter bij het antwoord op de vraag wat ons dan wel gelukkig maakt.