Duitse vakbond pleit voor 30-urige werkweek

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Een fulltime baan beter met het privéleven combineren? De 30-urige werkweek moet het allemaal mogelijk maken. Dit zegt plaatsvervangend voorzitter van de grootste Duitse vakbond Jörg Hofmann.

Gespreksthema cao-onderhandelingen


Uit een onderzoek van vakbond IG Metall onder ruim een half miljoen werknemers blijkt dat er een sterke behoefte is aan een kortere werkweek. Volgens Hofmann is het noodzakelijk dat er een nieuw debat komt met betrekking tot de arbeidstijden.

In 2015 staan er nieuwe cao-onderhandelingen gepland en de vakbond wil met haar thema als onderwerp naar de voorgrond treden. Hofmann benadrukt hierbij dat het belangrijk is dat de 30-urige werkweek niet als een parttime werkweek moet worden gezien, maar als voltijd. Het is nog onduidelijk of het loon ook wordt aangepast aan de kortere arbeidstijden.

Minder uren, wel fulltime


Onlangs is er in de Duitse regering al aandacht besteed aan de combinatie van werk en gezin. De coalitie heeft wettelijk vastgelegd dat een werknemer die in deeltijd gaat werken, altijd het recht heeft om terug te keren in zijn of haar fulltime baan. Dit stemt nog steeds niet tot tevredenheid bij Hofmann. De vakbond is van mening dat er de mogelijkheid moet zijn om minder te gaan werken, zonder dat de werknemer het etiket parttime op zijn of haar rug krijgt geplakt.

De Duitse minister Manuela Schwesig heeft onlangs voorgesteld om de werkweek te verkorten naar 32-uur met het behoud van loon voor vaders en moeders met jonge kinderen. De overheid zou het verschil in loon betalen, maar bondskanselier Angela Merkel wees dit plan direct af.

Sceptisch


In de metaal- en elektrotechnische industrie , die met ruim 3,5 miljoen werknemers de grootste is,  is men sceptisch over een verkorte werkweek. Vakbond IG Metall is al sinds 1980 bezig met het verkorten van de werkweek van 40 naar 35 uur en is daar uiteindelijk in 1990 ook in geslaagd. Toentertijd werd hiervoor liefst zeven weken lang gestaakt. Uiteindelijk is men tot een akkoord gekomen, maar daar kunnen werkgevers met bepaalde vrijstellingen en regelingen van afwijken.

Hoogopgeleide werknemers zoals ingenieurs worden er juist op aangedrongen meer uren te werken. Werkgevers zullen gezien het tekort aan geschoolde werknemers waarschijnlijk niet blij zijn met eventueel kortere werktijden in de toekomst.