Robots nemen werk over

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Zo’n 47% van de huidige banen kan in de toekomst door robots worden uitgevoerd, stellen de vooraanstaande Britse economen Carl Benedikt Frey en Michael Osborne. Ze bedachten een model dat voorspelt in hoeverre menselijke arbeid op termijn door geavanceerde computers kan worden uitgevoerd. Onder anderen telemarketeers , accountants en salesmedewerkers moeten zich volgens hen zorgen maken.

Scores voor beroepen

De Britten ontwierpen een schaalverdeling van 0 tot 1: hoe dichter bij 1, hoe groter de kans dat het werk in de toekomst door een robot kan worden gedaan. Parameters die in de berekeningen worden meegenomen zijn onder andere creativiteit en sociale intelligentie. Tot de beroepen die volgens de onderzoekers redelijk veilig zijn, behoren bewegingstherapeuten (0,003), tandartsen (0,004) en sportinstructeurs (0,007). De genoemde telemarketeers scoren met 0,99 het hoogst, samen met nog twaalf andere beroepsgroepen, waaronder verzekeringsanalisten en horlogemakers.

Verbeterde robots

Tot voor kort konden robots uitsluitend routinematige handelingen uitvoeren, maar dankzij de opkomst van big data is het mogelijk om computers patronen te laten ontdekken. Met behulp van betere sensoren zijn de robots tevens in staat om complexere en meer gedetaillerde taken uit te voeren. Een volledig door robots overgenomen wereld lijkt hoe dan ook nog ver weg, concluderen de onderzoekers, omdat er altijd nog creatieve en sociale aspecten komen kijken bij veel beroepen.