Militairen hebben de meest stressvolle baan

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Uitgezonden militairen lijden onder de meeste stress, terwijl audiciens het minst stressvolle beroep hebben. Andere bijzonder stressvolle beroepen zijn piloot, brandweerman, politieagent en evenementencoördinator, zo komt naar voren uit onderzoek van het Amerikaanse werkplatform Careercast.

Elf eigenschappen


In het onderzoek houdt Careercast, behalve met de stresservaring van werknemers, rekening met elf eigenschappen die bij een beroep horen. Voorbeelden van deze factoren zijn reistijd, ontwikkelingsmogelijkheden, aanwezigheid van deadlines, fysieke uitdagingen en het (levens)gevaar dat het beroep inhoudt. Met het oog op deze laatste factor is het niet verrassend dat leger, politie en brandweer hoog scoren.

Ook nog eens slecht betaald


De militairen hebben niet alleen een baan vol stress, ze worden ook nog eens slecht betaald. Zeker in vergelijking met het meest stressloze beroep, dat van audicien. Deze gehoorspecialisten verdienen gemiddeld zo'n 2,5 keer meer dan militairen. Behalve audiciens hebben ook kappers , juweliers , hoogleraren en kleermakers volgens het onderzoek weinig last van stress.