Aantrekkelijke directeur goed voor omzet

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Knappe CEO's hebben een positieve invloed op de beurskoers van een onderneming. Daarnaast verdienen ze meer dan hun minder aantrekkelijke collega-directeuren. Deze bevindingen deden twee economen van de University of Wisconsin in een onderzoek getiteld '€˜Beauty is Wealth: CEO Appearance and Shareholder Value'€™.

Schoonheidsklassement


De onderzoekers, Hung-Chia Hsu en Joseph Halford, gebruiken een '€˜facial attractiveness index' om de aantrekkelijkheid van 677 CEO'€™s in kaart te brengen. Vervolgens blijkt dat de directeuren die hoger scoren in aantrekkelijkheid, meer betaald krijgen en vanaf de dag van hun aantreden een positieve invloed uitoefenen op de aandelenkoersen van hun bedrijf. Ook zijn ze betere onderhandelaars, wat er weer voor zorgt dat ze betere deals sluiten.

Yahoo als voorbeeld


Volgens de economen is Marissa Mayer, CEO van Yahoo, een goed voorbeeld. Sinds zij de leiding overnam bij het internetbedrijf, is de beurskoers met zo'n 150% gestegen. Mayer scoorde 8,45 uit 10 en behoort daarmee tot de knapste CEO's. "Natuurlijk is niet de volledige koersstijging te danken aan haar uiterlijk," stellen Hsu en Halford. "Maar er is wel sprake van een positief verband."