Nauwelijks allochtonen in top bedrijfsleven

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Niet-westerse allochtonen zijn ernstig ondervertegenwoordigd in de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Dit meldt de Volkskrant naar aanleiding van een onderzoek bij 34 grote bedrijven en gesprekken met deskundigen van de organisatie Right Management.

Maximaal 2% van managers allochtoon


Volgens schatting van twintig Right Management-adviseurs is het percentage allochtonen onder leidinggevenden 1 á  2 procent. "Dat is niet alleen maatschappelijk onrechtvaardig, maar ook slecht voor de bedrijven zelf,"€ stelt Theo Stor, consultant van Right Management. "€œEen divers management zou volgens studies leiden tot betere besluitvorming en meer innovatie."

Onbegrip bij personeelsmanagers


De voornaamste oorzaak van de ondervertegenwoordiging onder allochtonen is volgens de onderzoekers onkunde en onbegrip bij personeelsmanagers. Deze kampen vaak met onbewuste vooroordelen: ze kijken voornamelijk naar klassieke leiderschapskwaliteiten als delegeren.

Presentatie schiet tekort


Toch ligt het probleem ook voor een deel bij de kandidaten zelf, die qua presentatie vaak zwakker zijn dan autochtonen. Melek Usta, werkzaam voor werving- en selectiebureau Colourful People: "€œAan de sociale en communicatieve vaardighen, die autochtonen veelal van huis uit meekrijgen, zou daarom al in het basisonderwijs aandacht besteed moeten worden." Verwacht wordt dat de verschillen in de toekomst kleiner zullen worden, gezien de steeds betere scholing van allochtonen.