Jaarlijkse salarisverhoging niet langer vanzelfsprekend

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het is niet langer vanzelfsprekend dat het salaris van werknemers naar mate zij langer in dienst zijn, steeds hoger wordt. Steeds meer organisaties belonen werknemers op hun toegevoegde waarde en hierdoor kan het salaris af en toe schommelen. Dat stelt onderzoeksbureau Effectory. Volgens oprichter Guido Heezen wordt de waarde van ervaring voor organisaties steeds minder belangrijk.

Systeem moet om

Heezen verklaart: “Het huidige systeem zorgt er op dit moment voor dat een groot aantal veel verdienende medewerkers vast zit in hun werk, als in een gouden kooi. Deze mensen zullen niet snel weg gaan, omdat de kans om ergens anders een vergelijkbare baan te vinden klein is. De waardering van hun collega's neemt echter af, wat een wissel trekt op hun bevlogenheid. Ook zien we organisaties massaal ontwijkgedrag vertonen. Ze bouwen cases op en grijpen reorganisaties aan om van veel verdienende medewerkers af te komen. Dit zorgt voor een gevoel van onveiligheid en dit trekt ook een wissel op bevlogenheid.”

Ervaring telt niet meer

Heezen vervolgt: “Beloning is heel lang gekoppeld geweest aan ervaring. Iemand die lang in dienst was, had nu eenmaal de meeste ervaring en was daardoor automatisch ook het meest waardevol. We zien alleen dat de waarde van ervaring sneller dan ooit afneemt. Ervaring veroudert bovendien sneller dan ooit, terwijl beloning nog steeds als vanzelfsprekend omhoog gaat. Verder blijkt uit onze medewerkersonderzoeken dat bijvoorbeeld de veranderingsgezindheid van medewerkers geleidelijk afneemt naarmate de lengte van het dienstverband toeneemt. Waarom is het dan zo vanzelfsprekend dat het salaris van medewerkers alleen maar één kant op kan gaan?”

Belonen naar prestaties

Heezen sluit af met een advies: “Organisaties die op de lange termijn succesvol willen zijn, doen er goed aan om op een eerlijke, respectvolle manier het gesprek aan te gaan over ieders toegevoegde waarde. Contributiegericht belonen is dus het devies. Dit betekent dat waar nodig dus ook het gesprek aangegaan zal worden over het laten afnemen van beloning. Zo kunnen meer medewerkers behouden blijven, met behoud van betrokkenheid, bevlogenheid, energie en flexibiliteit. Medewerkers ontvangen een salaris dat zowel marktconform als reëel is, wanneer je kijkt naar de waarde voor de organisatie. Hier hebben zowel organisaties als medewerkers uiteindelijk profijt van.”