Persoonlijkheid belangrijker voor carrière dan netwerken

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Bij het nastreven van een carrière is persoonlijkheid belangrijker dan netwerken. Hoewel netwerken kan bijdragen aan een succesvolle carrièrereplanning , is het hebben van de juiste persoonlijkheid een stuk waardevoller voor het hebben van een goede professionele loopbaan. Daarnaast is persoonlijkheid ook een essentiële factor om succesvol te netwerken. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Engelse Cambridge University.

Succesvol netwerken


Onderzoeker Blaine Landis stelt dat persoonlijkheid cruciaal is bij het netwerken, omdat deze bepaalt welke soorten netwerken je opbouwt. Vooral extraverte personen zijn vanwege hun persoonlijkheid succesvol in het netwerken, omdat ze zo efficiënt mogelijk gebruik maken van hun contacten. Ingetogen persoonlijkheden hebben aanzienlijk meer moeite met netwerken.

Persoonlijkheid is betere basis


Toch is volgens Landis de persoonlijkheid op zich belangrijker dan netwerken: "€œIn de online wereld heerst een obsessie voor het uitbouwen van steeds grotere sociale netwerken. Daarbij wordt vaak het belang van nuttige contacten hoger ingeschat dan de eigen persoonlijkheid. Uit diverse studies blijkt echter dat de persoonlijkheid een betere basis vormt voor het uitbouwen van een succesvolle carrière dan een groot en invloedrijk netwerk van contacten. Netwerken zijn weliswaar belangrijk voor de ontplooiing van een professionele loopbaan, maar uiteindelijk bepaalt de persoonlijkheid hoe ver die carrière zal reiken."