Tien belangrijke tips voor een CIO

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Welke eigenschappen maken een CIO of ICT-manager succesvol? En hoe kun je in tijden van razendsnelle ontwikkeling niet alleen overeind blijven, maar zelfs groeien? Executive search-bureau Korn/Ferry heeft tien geboden opgesteld voor een succesvolle ICT-manager:

**1. Wees flexibel en besluitvaardig**
Een CIO moet beweeglijk zijn en vooral niet bang om beslissingen te nemen die op het eerste gezicht te onzeker of ingewikkeld lijken.

**2. Kijk verder dan het ICT-vakgebied**
Zorg dat je niet alleen op ICT-gebied op de hoogte bent, maar ook wat betreft het grotere geheel van de organisatie, de markt en het bedrijfsleven.

**3. Wees innovatief**
Loop niet achter de trends aan, maar zorg dat je koploper bent. Dus wederom: snel schakelen, niet bang zijn.

**4. Benader complexe zaken helder en logisch**
Laat je als CIO niet afschrikken door ingewikkelde vraagstukken, maar pak ze logisch en gestructureerd aan. Verdeel ze zo nodig in behapbare deelproblemen.

**5. Organiseer en onderhandel**
Zorg dat je organisatorisch de weg weet binnen het bedrijf: welke procedures moet ik doorlopen, wie moet ik overtuigen? Een goede CIO is ook een goede onderhandelaar.

**6. Perfectioneer de klantcommunicatie**
Effectieve en respectvolle klantcommunicatie leidt tot vertrouwen van de klant. En daarmee heb je goud in handen.

**7. Onderhoud een goede band met de CEO**
Wees niet alleen '€˜die gast van ICT', maar zorg dat jouw leidinggevende kwaliteiten worden erkend door de directie. De CEO is hierbij nog net iets belangrijker dan de rest.

**8. Streef naar tastbaar resultaat**
Zorg dat je aantoonbare successen boekt, ook op korte termijn. Natuurlijk moet je je niet blindstaren op cijfers, maar weet wel dat je er uiteindelijk op afgerekend wordt.

**9. Upgrade je team**
Kies voor kwaliteit: haal de juiste externen binnen en ontdek de leiders binnen je huidige team. Let hierbij vooral op leergierigheid en aanpassingsvermogen.

**10. Houd oog voor je eigen ontwikkeling**
Blijf werken aan je eigen capaciteiten en talenten. Als je achteroverleunt, verlies je de aansluiting.