Veel mensen verkiezen een saaie baan boven een leuke baan

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Mensen nemen vaak een saaie baan aan voor hetzelfde salaris dat een leuke uitdagende baan hen biedt. Zodra deze groep uit twee banen kan kiezen, waarvan de ene baan beduidend interessanter is dan de andere en hetzelfde betaalt, dan kiest deze groep toch voor de andere baan. Dit komt doordat zij het beloningsniveau van de leukere baan te laag vinden. Dat blijkt uit een onderzoek door wetenschappers aan de Amerikaanse Duke University. Bij het onderzoek werden 144 respondenten betrokken.

Experiment

De onderzoekers hadden een experiment opgezet, waarbij de deelnemers mochten kiezen tussen twee verschillende banen op een cultureel festival met hetzelfde salaris. De functieomschrijving van de eerste baan omvatte het begeleiden van artiesten en de promotie van het festival. In baan twee mochten de deelnemers tijdens het festival optreden als monitor van het publiek en controleren of alles goed verloopt. 82% vond de eerste optie de meest interessante. Desondanks koos bijna 40% toch voor de tweede baan, aangezien deze minder inspanning kost. Alleen wanneer het salaris van de eerste en leukste baan hoger was, hadden zij daarvoor gekozen.

Handen vuil maken

Bij een ander experiment konden respondenten kiezen tussen het oplossen van een vijf minuten durende puzzel of alleen mee te kijken met de oplossing en dus zelf niks te doen. 66% vond het zelf oplossen van de puzzel een stuk interessanter, maar slechts 18% koos ervoor om dit ook echt te doen.