Slaaptekort niet volledig te compenseren door bij te slapen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Werknemers kunnen hun slaaptekort niet volledig compenseren door in het weekend bij te slapen. Een slaperig gevoel is weliswaar redelijk goed weg te werken, maar de concentratieproblemen op de werkvloer die ontstaan door een tekort aan nachtrust zijn niet gemakkelijk op te lossen. Bij het herhaaldelijk inhalen van slaapuren kan dit een negatieve impact hebben op de gezondheid en veiligheid. Dat blijkt uit een onderzoek door wetenschappers aan de Amerikaanse Pennsylvania State University.

Vermoeidheid wergwerken


Het onderzoek wijst uit dat vermoeidheid kan verdwijnen door slaap in te halen waardoor ook de kans op infecties verkleint. Daarnaast is het een goede manier om het stressniveau te verlagen. Het grote probleem is echter dat het concentratieniveau er niet op vooruit gaat. De onderzoekers waarschuwen er dan ook voor dat slaaptekort tot gevaarlijke situaties kan leiden op de werkvloer. Ook de productiviteit wordt hierdoor minder.

Verstoorde nachtrust


Onderzoeksleider Alexandros Vgontzas verklaart: "Een tekort aan nachtrust leidt tot slaperigheid gedurende de dag, slechtere prestaties op de werkvloer, een grotere gevoeligheid voor infecties en een verstoring van het bloedsuikerniveau. De laatste twee problemen zouden een verklaring kunnen zijn waarom het slaaptekort een negatieve impact heeft op de gezondheid en levensduur. Veel mensen hopen dat tekort echter met extra slaap tijdens het weekend in te halen."