Depressie en stress ontstaan door baas en niet door werkdruk

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Depressie bij werknemers wordt niet veroorzaakt door werkdruk, maar door de baas. De stemming van de werknemer wordt grotendeels beïnvloed door het management en de werkomgeving, de werkdruk heeft er weinig mee te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van Deense wetenschappers aan de Aarhus University onder 4.500 Deense werknemers bij verschillende organisaties.

Kip en het ei


Wetenschapper en psycholoog Matias Brødsgaard Grynderup ligt toe: "We hebben de neiging om depressie en stress te wijten aan werkdruk, maar dit heeft hier geen effect op. In plaats daarvan zorgen depressie en stress er juist voor dat de werknemer de werkdruk minder goed aan kan. Organisaties moeten in de toekomst niet kijken naar de werkdruk, maar vooral naar de werkomgeving wanneer een werknemer met een depressie worstelt."

Voorkeur werknemers


Uit het onderzoek komt ook naar voren aan welke zaken werknemers de meeste waarde hechten. Zo worden zij graag gehoord en bijgestaan door leidinggevenden en willen het gevoel hebben dat iedereen op gelijke manier behandeld wordt.