Mensen met nobele achternaam krijgen sneller hoge functie

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Mensen die een '€˜nobele' achternaam hebben als Koning of Keizer, hebben een betere kans op een hoge functie dan mensen met een 'normale' achternaam. Van mensen die een nobele achternaam hebben heeft 2,7% een hoge functie en bij een normale achternaam is dit 1,1%. Dat blijkt uit een onderzoek van de Duitse organisatiepsychologen Eric Luis Uhlmann en Raphael Silberzahn. Zij deden hiervoor onderzoek naar het Duitse zakelijke netwerk Xing en bestudeerden hierop 223.000 accounts op achternaam en functie.

Naamdrager is trots


Het verschil wordt volgens de onderzoekers medebepaald door de buitenwereld en naamdrager. Een werkgever kiest sneller voor een naam die enige autoriteit uitstraalt dan een naam van bijvoorbeeld een beroep dat een minder hoog aanzien geniet. Daar komt bij dat een naamdrager van een nobele achternaam trotser is op zijn naam en hierdoor meer zelfvertrouwen heeft.

Artiestennaam


Mensen met een achternaam die een eenvoudig beroep aanduid zijn daarnaast minder vaak onderdeel van een management dan mensen met neutrale namen. Silberzahn verklaart: "€œHet is niet voor niets dat acteurs vaak een artiestennaam kiezen. Opvallend is ook dat achternamen met een bestaand beroep, zoals bakker of schoenmaker , slechter af zijn dan mensen met een achternaam van een bijna uitgestorven beroep zoals herder. Als een beroep minder gebruikelijk is, is de associatie zwakker."