Arbeidsmarkt in Europa heeft tekort aan specifieke vaardigheden

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
In veel Europese landen is er sprake van een tekort aan vaardigheden op de arbeidsmarkt, om specifieke vacatures in te vullen. Om dit probleem te bestrijden is niet een goede economische situatie, maar juist een goed beleid voor tewerkstelling en onderwijs noodzakelijk. Van de landen in de Europese Unie kampen met name Portugal, Engeland, Spanje en Ierland met de grootste problemen. Dat blijkt uit een onderzoek van werving- en selectiebureau Hays.

Economische status


Volgens de onderzoekers bestaat er geen verband tussen de efficiëntie van de arbeidsmarkt en de nationale economie van een land. In Spanje, waar de economische gezondheid momenteel niet goed is, is het bijvoorbeeld niet makkelijker om gekwalificeerde werknemers te vinden dan in andere economisch goed presterende landen.

Verkeerd afgestemd


Ondanks de stijgende werkloosheid in de wereld, blijft het aantal moeilijk in te vullen vacatures stijgen. Veel arbeidskrachten zijn niet voldoende gekwalificeerd voor specifieke functies en organisaties hebben moeite met het vinden van de juiste mensen. In veel landen is het onderwijs niet goed afgesteld op de actuele arbeidsmarkt. Brazilië, Chili, China, Zwitserland en Australië horen daarentegen bij de weinige landen waar de arbeidsmarkt wel goed op elkaar is afgestemd.