Oudere werknemers compenseren traagheid met kennis en ervaring

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Oudere werknemers halen ten opzichte van jongere werknemers voordeel uit hun ervaring en kennis, terwijl zij trager van begrip zijn. De oudere doelgroep presteert op vier belangrijke onderdelen van het beslissingsproces vaak even goed of beter dan de jongere doelgroep. Ervaring en kennis gaan boven een afnemende breincapaciteit om informatie te verwerken. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Amerikaanse University of California.

Vergrijzing gaat stoppen


Oudere werknemers hebben ten opzichte van jongeren een betere kennis van schuldenproblematiek en financiële zaken. Ook kunnen zij een betere inschatting van de waarde van beloningen doen. Het onderzoek wijst erop dat veel capaciteiten moeten worden opgevangen in de toekomst, omdat de verjonging van de arbeidsmarkt in de komende tien jaar toeneemt.

Twee types intelligentie


Onderzoeksleider en professor management Ye Li stelt: "Er kunnen twee verschillende types van intelligentie worden onderscheiden. Enerzijds is er de fluïde intelligentie, die zich weerspiegelt in het vermogen om informatie te verwerken en op te slaan. Anderzijds is er echter ook sprake van een gekristalliseerde intelligentie, die is gebouwd op ervaring en geaccumuleerde kennis. Eerder onderzoek heeft weliswaar uitgewezen dat de fluïde intelligentie met het ouder worden achteruit gaat, maar uit de studie kon onmogelijk worden afgeleid of dat verlies ook een impact heeft op het beslissingsvermogen van het individu."