Steeds meer bedrijven vragen om salarisverlaging

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
25.000 Nederlandse bedrijven hebben het afgelopen jaar aan werknemers gevraagd om salaris in te leveren. Dit is 4% van het totaal aantal bedrijven. In de bouwsector gebeurde dit het vaakst (17%) en hierna volgen de sectoren vervoer en advisering (9%). Dat blijkt uit een onderzoek van salarisbedrijf ADP en adviesbureau Berenschot, waarbij duizend HR -mensen werden betrokken.

Secundaire arbeidsvoorwaarden


Niet alleen het salaris heeft te lijden onder de crisis, maar ook de secundaire arbeidsvoorwaarden. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal bedrijven dat een reiskostenvergoeding aanbiedt, gedaald van 96% naar 93%. Daarnaast gingen arbeidsvoorwaarden als pensioenregeling (van 88 naar 84% ) en opleidingsvergoeding (van 89% naar 81%) ook steeds vaker de deur uit.

Tijdbom


Hans van der Spek senior managing consultant van Berenschot meent dat de salarisverlaging een tijdbom is, omdat deze regeling de crisis niet oplost. Hij stelt dat bedrijven er beter aan doen efficiënter te gaan werken of andere producten en diensten te gaan leveren.

Gevraagde demotie


Naast salarisverlaging passen bedrijven ook in toenemende mate demotie toe. 28% heeft aan haar werknemers gevraagd een lagere functie in te gaan vullen. Van der Spek zegt dat deze medewerkers hierdoor niet per se een lager salaris krijgen.