Veel werknemers vinden zichzelf overgekwalificeerd

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Veel werknemers stellen dat zij een functie uitvoeren die onder hun niveau ligt. Vrijwel de helft (47%) vindt zichzelf overgekwalificeerd. 33% vindt zijn huidige functie daarentegen precies passen bij zijn capaciteiten. Ten slotte zegt 20% eigenlijk te licht te zijn voor zijn functie. Dat blijkt uit een onderzoek van uitzendconcern Randstad, waarbij verschillende werknemers uit heel Europa bij betrokken waren.

Noord-Europa is tevreden


Volgens Randstad heerst er voornamelijk in Noord-Europa een grote mate van tevredenheid. Zo vindt in Denemarken slechts 28% dat zij overgekwalificeerd zijn voor hun functie. Een woordvoerder van Randstad: €"œIn Noord-Europa zijn veel werknemers van mening dat hun baan goed op hun kwalificaties is afgestemd. Dat gaat gepaard met een grotere professionele tevredenheid. In landen met economische problemen, zoals Griekenland en Spanje, worden werknemers daarentegen vaak gedwongen om een baan te aanvaarden die beneden de eigen mogelijkheden blijft. Dat leidt tot een grote ontevredenheid over de eigen professionele situatie."

Economische situatie


Randstad stelt dat uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid niet tevreden is met zijn baan. De regel is in principe wel, dat hoe welvarender een land is op economisch gebied, hoe meer een baan aansluit bij de capaciteiten van de werknemer. In Griekenland zegt 69% van de werknemers overgekwalificeerd te zijn.