Zichtbare tatoeage verlaagt kans op baan

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Mensen met zichtbare tatoeages maken minder kans op een baan dan mensen zonder. Het bedekken van tatoeages tijdens sollicitatiegesprekken verbetert de kansen van de kandidaat. Dat blijkt uit een onderzoek van Andrew Timming van de Schotse University of St. Andrews. Voor het onderzoek interviewde Timming vijftien managers tussen de dertig en zestig jaar. De managers waren afkomstig uit gemeentehuizen, banken , gevangenissen, universiteiten, boekwinkel en hotels .

Stereotype


Door stereotypering zijn de ondervraagden huiverig dat hun klanten negatief reageren op werknemers met tatoeages. Zeker wanneer er sprake is van een negatieve ervaring in de dienstverlening. In de gevangenis komen getatoeëerde mensen dan wel weer van pas, omdat ze hierdoor meer aansluiting vinden bij de gevangenen.

Tatoeage is vies


De meeste managers geven aan dat een zichtbare tatoeage echt niet kan. Het zou volgens hen als gangsterachtig en vies overkomen. Zij geven verder aan dat een tatoeage het eerste onderwerp is waar men over spreekt, zodra de sollicitant de kamer heeft verlaten. Overigens waren de meest negatieve managers al wat ouder van leeftijd. Timming verwacht dan ook dat het taboe in de toekomst waarschijnlijk zal afnemen.