Wil je graag promotie? Kleed je dan zoals de baas

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Werknemers die zich vergelijkbaar kleden als hun baas hebben meer kans op promotie. 68% van de leidinggevenden geeft aan dat werknemers die soortgelijke kleding dragen op een positieve manier opvallen. Indien werknemers zich kleden zoals hun collega'€™s, zorgt dit voor een hogere productiviteit en betere werksfeer. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Engelse modebedrijf Debenhams, onder 2.000 respondenten.

Kopieergedrag


Volgens Debenhams zijn er veel werknemers die zich aanpassen aan de kleding van hun baas. 54% laat zich namelijk beïnvloeden door wat hun manager en collega'€™s aanhebben. Daarnaast zegt 33% met opzet soortgelijke kleding te kopen en 32% zegt zich op een gelijke manier te gaan kleden, zonder dat ze het bewust doorhebben. Volgens onderzoekster Karen Pine van de Universiteit van Herfordshire kleden mensen zich vaak hetzelfde, aangezien anders zijn bedreigend over kan komen. Mensen voelen zich veiliger als ze hetzelfde zijn.

Positieve gevolgen


Debenhams stelt verder dat managers vaak werknemers promoveren die op hen lijken. Besturen zijn geneigd nieuwe bestuursleden aan te wijzen die lijken op zittende bestuursleden. Karen Pine zegt hierover: "Je kunt eigenlijk wel stellen dat mensen die zich kleden als hun bazen, een slimme manier hebben gevonden om op te vallen en te worden geaccepteerd."