Werkende moeders hebben meer last van stress dan werkende vaders

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Moeders ondervinden meer stress dan vaders, wanneer zij aan problemen in de thuissituatie denken. Tijdens werktijd denken beiden geslachten even veel aan de thuissituatie, alleen mannen kunnen deze gedachtes beter scheiden van hun werk. Dit komt waarschijnlijk doordat vrouwen meer verantwoordelijkheid dragen over het gezinsleven en het welzijn van de kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Israëlische universiteit Bar-Ilan onder 500 Amerikaanse tweeverdieners en gezinnen.

Mannen moeten meer doen


Volgens onderzoeksleider Shira Offer moeten mannen meer doen om de zorgen van hun vrouw te verlichten: "€œIn werkelijkheid blijken mannen opmerkelijk goed in staat te zijn duidelijke grenzen te trekken tussen werk en privé. Dat is echter wellicht in grote mate te danken aan het feit dat hun partners de belangrijkste verantwoordelijkheid voor het huishouden en de kinderzorg voor hun rekening nemen. Mannen zouden dan ook meer taken in het gezin op zich moeten nemen om de stress van de mentale arbeid bij hun partners te verlichten."

Mentale arbeid


Offer vervolgt: "€œMoeders moeten er vaker rekening mee houden dat onder meer de kinderen tijdig van school moeten worden gehaald of moeten bij ziekte allerlei medische zorgen regelen. Door deze beslommeringen worden werkende moeders vaker met allerlei bezorgdheden geconfronteerd. De mentale arbeid van werknemers kan een negatieve impact hebben op de prestaties en het moeilijk maken om zich op bepaalde taken te focussen. Bovendien moet ook rekening gehouden worden met een negatieve impact op de slaapkwaliteit. Deze mentale arbeid slorpt bij moeders negenentwintig uur per week op. Dat is vijf uur meer dan bij hun mannelijke partners."

Gezinsmanager


Gedachtes over gezinssituaties nemen ongeveer 30% in beslag van de mentale arbeid volgens Offer: "De sociale verwachtingen duwen moeders in de rol van gezinsmanager, waardoor ze onevenredig verantwoordelijkheid opnemen voor de minder aangename aspecten van het familieleven. Daarbij voelen vrouwen zich vaak met een dubbele opdracht geconfronteerd. Professioneel wordt verwacht dat ze zich als een goede werknemer opstellen, terwijl ze in de gezinssituatie worden gevraagd als een goede moeder op te treden. Vaak hebben ze echter het gevoel aan minstens één van die verwachtingen niet optimaal te kunnen beantwoorden."