Flexwerkers en werknemers op gelijke manier behandelen is gunstig

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Organisaties dienen hun flexwerkers op gelijke wijze te behandelen als hun vaste werknemers, omdat dit over een langere termijn gunstig uitpakt. Ook is het voor organisaties verstandig om met een vaste pool flexwerkers te werken. Dat blijkt uit een onderzoek van Kirkman Company en de student Kim Kronenburg van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor het onderzoek werden negen organisaties onderzocht, waaronder Heineken, BAM en Essent.

Meer binding

De gelijke behandeling zorgt voor meer binding tussen de werkgever en flexwerker. Door de opgebouwde relatie, is de kans groot dat de flexwerker na een succesvol voltooide opdracht opnieuw een keer terugkomt voor een andere opdracht. Een bijkomend voordeel voor de werkgever is dat de flexwerker de nodige kennis van een vorige opdrachtgever meeneemt, zodat beide partijen zich samen kunnen ontwikkelen.

Zekerheid

Een vaste pool flexwerkers zorgt er daarnaast voor dat zowel werkgever als flexwerker zekerheid heeft. Beiden zijn gewend om met elkaar samen te werken en werkgevers weten dat zij kwaliteit in huis hebben. Een flexwerker behoudt hiertegenover flexibiliteit om voor andere werkgevers te werken, maar ook de stabiliteit die hij heeft opgebouwd bij een terugkerende opdrachtgever.

Verandering gaande

Renee Duijf, HR-expert bij Kirkman Company zegt over het onderzoek: "Dit onderzoek bevestigt wat wij zien in de markt. Veel bedrijven waar wij mee werken zijn hun arbeidspool anders aan het organiseren dan voorheen. Door de afname aan vaste banen en de toename aan flexwerkers de afgelopen jaren is er vanuit beide partijen behoefte om de arbeidsverhoudingen zo goed mogelijk te regelen. Hierbij zijn 'flexibiliteit' en 'zekerheid' twee belangrijke speerpunten voor zowel werkgever als werknemer."