Hulpvaardige sollicitanten krijgen hoger salaris

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Sollicitanten die hulpvaardig zijn naar collega’s toe, krijgen een hoger salaris aangeboden dan sollicitanten die zich met name op hun eigen werk richten. Het startsalaris ligt bij aardige mensen gemiddeld 100 euro hoger. Dat blijkt uit een experiment uitgevoerd door psychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast vinden werkgevers hulpvaardige sollicitanten een stuk fijner om mee samen te werken.

Goed gedrag loont


VU- hoogleraar Mark van Vugt trekt zijn conclusies uit het onderzoek: "€œBlijkbaar is behulpzaam gedrag niet alleen voordelig voor de ander, maar loont het de behulpzame persoon zelf ook. Op de werkvloer levert het een hoger aanzien op en het betaalt zich letterlijk uit in een hoger salaris."

Experiment


Bij het experiment beoordeelden werkgevers de vacature voor een administratief medewerker . De werkgevers werd twee verschillende brieven voorgeschoteld van een behulpzame en een wat meer egocentrische medewerker. Opleiding en werkervaring bleven hetzelfde. Uit de resultaten blijkt dat de eerste groep een hoger salaris krijgt, hoger in aanzien staat en toegankelijker wordt bevonden. De fysieke aantrekkelijkheid blijft gelijk.