Lunchen op werkplek zorgt voor meer productiviteit en concentratie

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Lunchen op de werkplek zorgt in de middag voor meer concentratie en productiviteit bij werknemers. Lunchen in de kantine bewerkstelligt juist het tegenovergestelde. Lunchen weg van de werkplek zorgt echter voor meer ontspanning en wekt meer enthousiasme op voor de rest van de werkdag. Dat blijkt uit een onderzoek van de Berlijnse Humboldt universiteit .

Hersenfunctie neemt af


Tijdens het onderzoek moesten 32 proefpersonen op hun werkplek lunchen en een even zo groot aantal moest in de kantine of met een vriend ergens anders gaan lunchen. De lunch bedroeg hetzelfde menu. Alleen de mensen op hun werkplek kregen minder tijd om de lunch te voltooien. De personen die van hun werkplek weggingen kwamen terug met een verminderde hersenfunctie waardoor productiviteit en concentratie wegvielen. Het bleek voor deze groep moeilijker om ingewikkelde taken weer op te pakken.

Nieuwe energie


Wanneer werknemers op de werkplek blijven, blijven zij alert en wordt hun aandacht voor het werk niet verstoord. De aanname dat werknemers na de lunch met nieuwe energie terugkeren naar hun werkplek is onjuist volgens het onderzoek, omdat deze werknemers hun taken na de lunch juist minder goed konden uitvoeren door een verminderde hersenfunctie. Lunchen op een andere locatie dan de eigen werkplek heeft echter wel als voordeel dat werknemers de werkdag beter kunnen volhouden. De onderzoekers willen nu gaan bekijken welk effect beide strategieën hebben op de creativiteit en het inlevingsvermogen.