Kwaadwillende werknemers te herkennen aan toon in e-mails

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Werknemers die kwaad willen met hun organisatie kunnen herkend worden aan de toon en taal die zij in hun e-mails gebruiken. De kwaadwillende werknemers zijn vooral te herkennen aan egocentrisch en negatief taalgebruik. Zeker wanneer dit ten opzichte van andere werknemers een stuk erger is. Dat blijkt uit een onderzoek van de Engelse universiteit Lancaster University.

Bedrijven moeten anticiperen


Malafide werknemers zijn daarnaast te herkennen aan het ondermijnen van geschreven en/of ongeschreven regels, terwijl andere werknemers dit wel doen. Onderzoeksleider en psycholoog Paul Taylor: "Dat is een weerspiegeling van een sociale afstand die onbetrouwbare werknemers tegenover hun directe professionele omgeving nemen. Die sociale afstand neemt steeds verder toe, zodat het uiteindelijk mogelijk was om aan de hand van de analyses 92,6 procent van de probleem-medewerkers te identificeren. De analyse biedt dan ook de kans om op dreigende aanvallen te anticiperen en grote verliezen voor de onderneming te vermijden."

Schade vermijden


Taylor vervolgt: "€œOnbetrouwbare werknemers kunnen online het bedrijf heel wat schade berokkenen, onder meer door fraude , hacking en sabotage. Bedrijven kunnen door de activiteiten van die malafide figuren met miljoenenverliezen worden geconfronteerd. Die onbetrouwbare werknemers kunnen echter door controles op het taalgebruik in hun e-mailberichtgeving worden ontmaskerd. Het onderzoek heeft uitgewezen dat een analyse van het taalgebruik in e-mails 80 tot 90 procent van de kwaadwillende werknemers kan ontmaskeren."