Nederlandse vrouwen kiezen niet bewust voor IT-sector

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Nederlandse vrouwen die een IT-functie bekleden, hebben in veel gevallen niet bewust gekozen voor de IT-sector. Slechts 46% heeft een bewuste keuze gemaakt om in de ICT-branche te gaan werken. Dat blijkt uit een onderzoek van de consultancybureaus Jenrick en ForceFive. Aan het onderzoek deden 150 vrouwen mee die actief zijn in IT-functies. Momenteel is ongeveer 10% van het IT-personeel in Nederland vrouw.

Imago


Bij de respondenten geeft 75% aan dat een goede reputatie van de IT-sector uiterst belangrijk is om vrouwen aan te trekken. 25% vindt imago het belangrijkst om een nieuwe baan of opdracht aan te nemen. Carrièremogelijkheden is het populairst bij 37% en bij 12% is salaris een doorslaggevende factor.

Geen bewuste keuze


Vrijwel de helft van de ondervraagde vrouwen zegt in eerste instantie er niet aan te denken om in de IT te werken. 36% is er naar eigen zeggen per toeval beland en 7% is er terechtgekomen dankzij doorgroeimogelijkheden. Veel vrouwen werken op het snijvlak van ICT en communicatie , sales of commercie .

Opleiding niet nodig


Veel respondenten vinden niet dat je per se een technische opleiding moet hebben gedaan om in de IT aan de slag te gaan. 35% vindt het totaal niet nodig en 28% vindt het niet belangrijk. Toch is bijna de helft afgestudeerd in een technische opleiding. Verder heeft 30% een bedrijfskundige studie gedaan en 13% een sociale of maatschappelijke studie.