Ziekteverzuim neemt af ten opzichte van 2012

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het aantal ziekmeldingen is in de eerste helft van 2013 ten opzichte van een jaar eerder, gedaald van 4,1% naar 3,8%. De afname van het ziekteverzuim is grotendeels te danken aan de stijgende werkloosheid. Dat blijkt uit een analyse van adviesbureau 365/ArboNed op basis van informatie van ruim 1 miljoen werknemers.

Ziek naar het werk


Het aantal werknemers dat zegt wel eens naar het werk te gaan, terwijl zij ziek zijn steeg van 56% naar 66%. Veel van deze mensen wil het werk gewoon blijven doen, ook wanneer zij ziek zijn. 25% van deze groep blijft werken, omdat er anders geen vervanger is en hierdoor het werk blijft liggen. Daarnaast is 9% bang zijn baan te verliezen, wanneer zij zich ziekmelden. In 2010 was dit percentage nog 6%. De gemiddelde verzuimduur ligt momenteel op 21 dagen en in 2012 was deze nog 23 dagen.

Redenen van verzuim


De redenen van verzuim zijn ten opzichte van vorig jaar weinig veranderd. Van het langdurig verzuim wordt 37% veroorzaakt door klachten van spieren en gewrichten, en verder door overige lichamelijke klachten (32%) en psychische klachten (31%). Psychisch verzuim duurt doorgaans langer dan lichamelijk verzuim. Verder komt psychisch verzuim vaker voor bij vrouwen dan mannen.

Ontwikkeling van stress


Dr. Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij 365/Arboned, verklaart: "Door economische ontwikkelingen in de afgelopen jaren zijn bedrijven gaan reorganiseren en hebben veel mensen hun baan verloren. Dat maakt dat hetzelfde werk met minder personeel moet gebeuren. Werknemers ervaren hierdoor een hogere werkdruk en hebben minder het gevoel dat ze hun eigen werk kunnen organiseren. Stress in het werk ontstaat als je de controle over je werk dreigt te verliezen."