Lichaamstaal belangrijke factor voor salarisverhoging

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Lichaamstaal en uitstraling zijn belangrijke factoren voor het krijgen van een salarisverhoging. Dit stelt expert lichaamstaal en non-verbale communicatie Frank van Marwijk van Bodycom Lichaamscommunicatie. Net als bij sollicitatiegesprekken zijn ook salarisonderhandelingen een uitgelezen moment om de beste kant van je lichaamstaal te laten zien. Echter bij een salarisonderhandeling is er wat voorwerk nodig, omdat het hierbij niet om een eerste indruk gaat.

Maak je werk zichtbaar


Van Marwijk legt uit waarom: "De baas, die jou al lang kent, zal niet overtuigd worden om je opslag te geven omdat je opeens rechtop zit, af en toe instemmend knikt en hem of haar vriendelijk aankijkt. Nee, als je meer wil gaan verdienen, is het nuttiger om daar vóór je gesprek al mee te beginnen. Dat betekent niet dat je harder moet werken, maar je moet je werk zichtbaar maken. Betrek je baas bij je werkzaamheden. Als je eenmaal je werk zichtbaar hebt gemaakt, kan je eens grappend tegen je baas zeggen: '€˜Dat verdient toch opslag'€™. Waarop je weg stapt, zonder er verder op in te gaan."

Subtiele aanpak


Van Marwijk geeft verder aan dat je ook een beetje op de psyche van je baas moet inspelen: "Je kunt zeggen tegen je baas: '€˜Ik kan me voorstellen dat het met de crisis niet eenvoudig is, maar kunnen we over vier weken een gesprek over mijn loon hebben.' Zo'n gesprek zal je baas niet snel weigeren, het is niet zo dwingend en het is nog een eind weg. Als je baas heeft ingestemd met die loononderhandeling ben je al een heel eind op weg. Deze trapsgewijze aanpak zal het hem een stuk moeilijker maken om op de loononderhandeling nee te zeggen tegen een loonopslag."

Krachtige lichaamshouding


Beïnvloeding via onbewuste kanalen is de beste weg. De manier van hoe je je baas aanspreekt en hoe je beweegt kan van grote invloed zijn. Een directe en eisende manier is niet wenselijk tijdens een loononderhandelingsgesprek, maar een stevige lichaamshouding aannemen kan zeker. Het helpt je om jezelf krachtig te voelen en hierdoor kun je jouw verhaal beter doen.