Aantal vakantiebanen neemt sterk af door dalende behoefte

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Steeds meer vakantiebanen dreigen te verdwijnen, omdat er in verschillende sectoren een dalende behoefte is aan vakantiekrachten. Factoren als automatisering en flexibilisering hebben een grote invloed op deze ontwikkeling. Dat blijkt uit een onderzoek van uitzendbureau Start People. Jongeren moeten daardoor steeds beter hun best doen om een vakantiebaan te vinden.

Flexibilisering zorgt voor minder vakantiewerk


Er werken hedendaags veel werknemers op basis van een flexibel contract en dit zorgt ervoor dat werkgevers minder moeite hebben om de zomers of andere vakantieperiodes op te vullen. Daarnaast zijn er door de vergrijzing van de arbeidsmarkt veel ouderen die in vakantieperiodes kunnen werken. Jos Frijters, directeur marketing en communicatie bij Start People, zegt: "Voor de vakantiekrachten is het probleem dat er veel minder banen in de aanbieding zijn, het is veel minder dan vroeger. Het traditionele vakantiewerk is eigenlijk niet echt meer in de aanbieding."

Hogere eisen aan vakantiewerk


Ook automatisering zorgt ervoor dat er zeker in de technische sector veel vakantiebanen wegvallen. Bovendien dienen zowel werkgever als werknemer vandaag de dag met certificaten te werken die de werkveiligheid bevorderen. Frijters zegt hierover: "Als je aan de lopende band zit, moet je toch een veiligheidscertificaat halen. Als je in de industrie werkt moet je toch weten hoe je bepaalde ingewikkelde machines moet bedienen. Dus niet iedereen kan zomaar van de ene op de andere dag in een productiebedrijf gaan werken, die vakantiebanen verdwijnen."€

Vraag blijft hoog in sommige sectoren


Jongerenuitzendbureau StudentenWerk bevestigt de trend. Marrie Hoogakker, vestigingsmanager in Arnhem, zegt: "Pas nu schakelen bedrijven ons in, omdat ze hebben gewacht en eerst eigen personeel hebben ingezet. Momenteel stromen de aanvragen voor vakantiekrachten binnen. De piek begint nu pas. Dit is later dan in voorgaande jaren."€ Vanuit een aantal sectoren die seizoensgebonden zijn, is er nog wel een gezonde vraag naar vakantiekrachten. Het gaat hierbij met name om banen in de tuinbouw, horeca, logistiek en het toerisme.