Spanning op de arbeidsmarkt houdt aan: bijna evenveel vacatures als werklozen

15-05-2019 Redactie vacatures.nl
In het eerste kwartaal van 2019 is opnieuw een record neergezet als het gaat om de werkloosheid. Die is met met 3,4 procent namelijk voor het eerst lager dan het laagste niveau van vlak voor het uitbreken van de crisis in 2008.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van recente cijfers. Tegelijkertijd is aantal vacatures is opnieuw enorm toegenomen. Ten opzichte van het kwartaal daarvoor kwamen er 13.000 vacatures bij. Het aantal nam toe tot 277.000. Daarmee heeft ook de krapte op de arbeidsmarkt een nieuw hoogtepunt bereikt.

88 vacatures voor honderd werklozen

Er zijn nu 88 vacatures per honderd werklozen. Een recordaantal; een kwartjaar geleden waren dit er nog tachtig. Dit komt dus niet alleen doordat er meer vacatures zijn, maar ook doordat het aantal werklozen opnieuw daalde (14.000 minder dan in het laatste kwartaal van 2018). Ook zijn er veel minder langdurig werklozen. Dit zijn mensen die al minstens een jaar op zoek zijn naar werk.

Met name middelgrote bedrijven (tien tot honderd werknemers) zitten te springen om medewerkers en hebben veel vacatures uitstaan.

Ook aantal banen neemt toe, vooral in zorg, horeca en handel

Niet alleen het aantal vacatures groeit al geruime tijd, ook zijn er überhaupt veel meer banen. Die stijging is al aan de hand sinds 2014. Het afgelopen jaar kwamen er 230.000 banen bij. In totaal gaat het sinds 2014 om een aantal van 860.000. Daarmee is de toename groter dan in de periode 2004-2008.De horeca , zorg en handel zijn de sectoren met de grootste groei in werkgelegenheid. Ook in de bouw , zakelijke dienstverlening en de industrie ging het aantal banen (wederom) om hoog. Overigens ging het vooral om banen voor werknemers in loondienst; voor zelfstandigen is de werkgelegenheid nauwelijks gegroeid.