Vacatures.nl

Hype uit New York en Zweden: sporten tijdens lunchtijd

In New York doen ze het en ook in Zweden is het de normaalste zaak van de wereld: een uurtje sporten tijdens lunchtijd. Sinds vorige maand kun je ook in Amsterdam een georganiseerd rondje rennen in de middagpauze.

Onderbroeken- en sportmodefabrikant Björn Borg organiseert in de maanden oktober en november namelijk de RunForLunch. Onder leiding van een trainer kan iedereen die dat wil een gratis hardlooptraining volgen (gevolgd door een lunch). Maar dat moet natuurlijk dan wel mogen van je werkgever.

Zo overtuig je je baas

Zit jouw baas niet zo te springen als je er een uurtje tussenuit knijpt? Dan zijn er genoeg argumenten om hem of haar over te halen. Sporten heeft namelijk verschillende voordelen als het gaat om je prestaties op de werkvloer, beweert Björn Borg op basis van verschillende wetenschappelijk onderzoeken. Ook als je het in de baas zijn tijd doet.

De voordelen op een rij

  • Je vermogen om nieuwe dingen te leren verbetert
  • Je geheugen wordt versterkt en het houdt je jong
  • Je slaapt er beter door
  • Je bent frisser, gemotiveerder en creatiever doordat je ruimte creëert in je hoofd
  • Sportende werknemers verzuimen minder vaak

Doe je het sporten onder werktijd, dan verhoogt het ook nog eens je productiviteit en je concentratievermogen en heb je minder stress, zegt de onderbroekengigant. Reden genoeg voor Björn Borg om op het hoofdkantoor in Stockholm een uurtje sporten onder werktijd verplicht te stellen. In Zweden is sporten op het werk overigens heel gebruikelijk; de overheid steekt er ook geld in.

Al vele bedrijven doen het, ook in Nederland

Zo ver gaat het in Nederland nog niet, maar sporten onder werktijd is in ons land zeker niet nieuw. Zo zijn er verschillende it-bedrijven die werknemers de gelegenheid bieden een uurtje te fitnessen, hardlopen of yoga’en tijdens kantooruren. Juist omdat in zo’n type bedrijf gedurende de dag vooral wordt gezeten, kan het stimulerend werken om dat even te onderbreken met een uurtje beweging. Mensen gaan frisser en met meer energie aan het werk, zegt bijvoorbeeld it-bedrijf New Nexus uit het Drenthse Tynaarlo.

Inpandige sportstudio’s

Ook elektronicaconcern Siemens laat haar werknemers sporten onder werktijd. Het Nederlandse hoofdkantoor in Den Haag heeft een eigen sportstudio, waar een groot deel van de werknemers een klein halfuurtje per week werkt aan een goede spieropbouw onder begeleiding van een personal trainer. De resultaten zijn goed te noemen; werknemers geven aan sterker in hun vel te zitten en het ziekteverzuim onder de sportende werknemers is gedaald.

Ook rennen in je pauze?

Werk je in Amsterdam, heb je zin om een rondje te rennen tussen de middag en weet je je werkgever te overtuigen? Dan kun je tot en met eind november iedere donderdag een gratis training volgen, gevolgd door een gratis lunch. Kijk voor startlocaties op de Facebookpagina van Björn Borg. En wie weet wordt het concept bij succes uitgerold naar meer Nederlandse steden.