Buiten werken in de zon: dit zijn de regels

26-07-2018 Redactie vacatures.nl
Ben je bouwvakker, tuinman of heb je een ander beroep waarbij je veel buiten werkt? Dan is het deze dagen behoorlijk afzien. Helaas voor jou zijn de brandende zon en liters zweet op zichzelf geen redenen om het bijltje erbij neer te gooien. Maar je werkgever is wel verplicht maatregelen te nemen om te zorgen dat je je werk veilig kunt doen. Hoe zit dit precies?



In de Arbowetgeving zijn richtlijnen opgenomen als het gaat om buiten werken in de volle zin. Zo zegt de wet dat je je werk mag onderbreken als de hitte ‘ernstig en onmiddellijk gevaarlijk is voor je veiligheid en gezondheid’. Maar wanneer is dit het geval? Hier geven de regels geen uitsluitsel over. Grenzen qua temperatuur zijn bijvoorbeeld niet vastgelegd, maar dat is ook lastig omdat het voor iedereen verschillend is wat hij of zij kan verdragen. Echt ‘ernstig gevaar’ loop je volgens de Inspectie SZW (voormalige Arbeidsinspectie) pas vanaf 40 graden.

Een werkgever moet maatregelen nemen

Wat wel duidelijk in de wet staat, is dat de werkgever ervoor moet zorgen dat werknemers geen schade aan de gezondheid mogen oplopen als gevolg van zon of hitte. Werken in de hitte of felle zon brengt risico’s met zich mee, omdat je concentratie kan afnemen en je je warmte moeilijker kwijt kunt. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld hittestress, hitteslag of een zonnesteek met bijbehorende symptomen als hoofdpijn, spierkrampen en duizeligheid. Bovendien vergroot je als je te lang en te veel in de zon verblijft het risico op huidkanker.

Wat voor maatregelen kun je verwachten?

Om dit soort gezondheids- en veiligheidsrisico’s te voorkomen, mag je van je werkgever dus maatregelen verwachten. Waar kun je aan denken?

* Je werkzaamheden worden zo ingepland dat je tussen 12 en 15 uur de zon vermijdt.
* Zorgen voor goede bescherming tegen de zon; in ieder geval een zonnebrandcrème met een minimale factor van 30.
* Aanschaffen van UV-werende kleding. ‘Gewone’ kleding beschermt maar matigjes tegen UV-straling. Er is speciale kleding te koop die een veel betere bescherming biedt. Ook een pet of helm met nekflap.
* Een overkapping neerzetten of dekzeilen ophangen op de plek waar je aan het werk bent, waardoor je afgeschermd bent van de zon.
* Extra pauzes inlassen en voorzien in genoeg water.

Dit zijn echter slechts voorbeelden van maatregelen; je werkgever bepaalt zelf wat voor jouw situatie de beste oplossing(en) is of zijn.

Wat kun je zelf doen om je te beschermen tegen hitte en zon?

Wat kun je zelf doen om minder last te hebben van de zon of hitte tijdens het werk?

* Smeer jezelf iedere twee uur in.
* Drink regelmatig water en wacht niet tot je dorst krijgt.
* Je dagelijkse bakkies pleur laten staan in de hitte? Niet nodig, want koffie draagt juist bij aan een goede vochtbalans. Het is dus prima om je dag hiermee te starten.
* Zoek in ieder geval tijdens je pauzes de verkoeling op op een schaduwrijke plek en zo mogelijk ook tussen het werk door.
* Misschien niet zo eenvoudig, maar toch: probeer kalm te blijven. Wind je vooral niet te veel op over de hitte, want daardoor zal je lichaam nog harder moeten werken om de warmte af te drijven.

UV-index deze dagen 'matig'

Wat dan wel weer meevalt; hoe heet het nu ook is, volgens het KNMI is de zonkracht - de mate van UV-straling - deze dagen niet op het allerhoogste niveau. Met een UV-index van 6 (als het onbewolkt is) op een schaal van 10 is de zonkracht ‘matig’ te noemen. Is de zon achter de wolken, dan is de UV-kracht zelfs ‘maar’ 3.

Breng jouw situatie in kaart en bespreek die met je werkgever

Wil je weten hoe het gesteld is met de situatie op jouw werk? Dan kun je de Hittestress Calculator invullen. Als je vindt dat je werkgever te weinig doet om het werk in de hitte zo aangenaam mogelijk te maken, dan kun je dat natuurlijk in eerste instantie het beste eerst met je leidinggevende bespreken. Mocht dat geen zoden aan de dijk zetten, dan kun je de hulp inroepen van de Inspectie SZW.