Bestaat er zoiets als ‘te warm om te werken’?

24-07-2018 Redactie vacatures.nl
Zit jij ook zo te dampen achter je bureau? Of werk je buiten in de volle zon? Je hebt vast al een paar keer tegen je collega’s verzucht ‘hoe heet het wel niet is’. Of ‘dat het toch niet te doen is om in zulke temperaturen te werken’. Maar hoe zit dit eigenlijk? Kan het te warm zijn om te werken? Is er bijvoorbeeld wettelijk iets vastgelegd over hitte op kantoor?

De Arbowet voorziet niet in regels die voorschrijven op wat voor klimaat of temperatuur je als werknemer ‘recht’ hebt. Wel staat er dat je je werk mag onderbreken als ‘de hitte ernstig en onmiddellijk gevaarlijk is voor je gezondheid’. Maar wat dat dan concreet betekent, daar zegt de wet dan weer niets over. In de regel is dit niet heel snel het geval.

Geen excuus om niet te werken

Je hebt dus geen wettelijk excuus om het bijltje erbij neer te gooien. Wel zijn er algemene richtlijnen om te bepalen of de temperatuur op je werk niet te hoog is en wanneer er maatregelen zouden moeten worden genomen. Maar daar zitten dus verder geen consequenties aan vast. Deze staan beschreven op het Arboportaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Richtlijnen voor temperatuur op kantoor

De richtlijnen op het Arboportaal luiden als volgt:

* In de zomer is de ideale temperatuur tussen de 23 en 26 graden celsius.
* Is het warmer dan 26 graden? Dan is sprake van een extra lichamelijke belasting en zijn maatregelen geen overbodige luxe.
* De maximum temperatuur waarin je kunt werken bij ‘licht fysiek kantoorwerk’ is 28 graden.
* Voor ‘intensief lichamelijk inspannend werk’ geldt een maximum van 26 graden, maar als er ‘geen duidelijk voelbare luchtstroom’ is, ligt dit maximum een graad lager.
* Voor ‘zeer lichamelijk inspannend werk’ is deze maximumtemperatuur 25 graden, maar zonder duidelijk voelbare luchtstroom is dit 23 graden.

Heel duidelijk en concreet kun je deze richtlijnen dus niet echt noemen. Bovendien is niet alleen de omgevingstemperatuur van belang, maar spelen onder andere ook de luchtvochtigheid en -snelheid een rol in hoe je het klimaat op kantoor ervaart.

Hittestress Calculator

Wat kun je doen om te bepalen of de situatie nog werkbaar is of een ‘gevaar voor je gezondheid’? Vakbond FNV heeft op haar website een Hittestress Calculator , waarmee je in een paar stappen berekent hoe de omstandigheden zijn op jouw werk. Je hebt hiervoor wel een thermometer en een luchtvochtigheidsmeter nodig. De calculator geeft aan of de hitte-index rood, oranje, geel of groen is. Waarbij er bij rood overduidelijk een probleem is en groen staat voor ‘niets aan de hand’.

Zo kom je warme dagen door

Niet werken is dus geen optie, tenzij je een vakantiedag opneemt. Om het werken in de warmte toch zo aangenaam mogelijk te maken, kun je - in overleg met je werkgever - de volgende maatregelen nemen:

* Zet warmteproducerende apparaten zoveel mogelijk uit.
* Kies voor luchtige kleding .
* Neem vaker een break.
* Drink veel water.
* Bespreek of je zwaarder lichamelijk werk later kunt oppakken.
* Vraag je werkgever om ventilatoren en buitenzonwering.
* Gooi de ramen open en ventileer.
* Als je kantoor een plat dak heeft, helpt het om dit nat te maken en te houden.