Overwerk in Nederland ‘heel normaal’

26-04-2018 Redactie vacatures.nl
Bijna de helft van de Nederlandse werkenden draait elke week overuren. En daar staat niet altijd iets tegenover, zo blijkt uit onderzoek van Protime.



Ruim een kwart (27%) van de werknemers maakt wekelijks tot tweeënhalf uur extra, veertien procent werkt tweeënhalf tot vijf uur over en bij zeven procent komt er elke week zelfs vijf tot tien uur boven op hun werkweek. In het onderzoek werd duizend werknemers gevraagd naar de overuren die zij wekelijks maken en wat daar tegenover staat.

Tijd, geld of helemaal niks ter compensatie

In de meeste gevallen worden de werknemers die overuren maken hier wel voor gecompenseerd. Bijna de helft (45%) krijgt tijd voor tijd en iets meer dan een derde (36%) krijgt overuren uitbetaald. Toch geeft twintig procent van de werknemers aan helemaal niets te krijgen voor de extra uren die ze maken.

Wanneer is er sprake van overwerk?

Maar wat is nu eigenlijk precies overwerk? Wettelijk is hier niets over vastgelegd, maar in de praktijk komt het erop neer dat er sprake is van overwerk als je wekelijks meer uren maakt dan in je arbeidsovereenkomst is vastgelegd. In je contract of in de cao kunnen afspraken zijn gemaakt over overwerk. Bijvoorbeeld dat je bij drukte incidenteel gevraagd kan worden om extra uren te maken.

Is overwerk verplicht?

Of overwerk verplicht is, hangt dus af van wat hierover in je contract of cao staat. Het draaien van wat extra uurtjes wordt over het algemeen gezien als ‘goed werknemerschap’. Maar dit hangt ook samen met de branche waarin je werkt, de functie die je hebt en de reden van het overwerk.

Er zitten natuurlijk altijd grenzen aan hoeveel overuren je maakt. Het wordt een ander verhaal als het structureel gebeurt. Als je simpelweg gewoon te veel werk moet doen voor de uren die in je contract staan, dan is het zaak dit te bespreken met je werkgever.

Heb je recht op tijd of geld bij overwerk?

Ook dit hangt weer af van wat hierover is opgenomen in je arbeidsovereenkomst of cao. In sommige sectoren of beroepen hoort overwerk er min of meer bij en zit compensatie hiervoor verwerkt in je loon. Is er niks afgesproken in de cao of je contract, dan zul je er in alle redelijkheid uit moeten komen met je baas en hierover afspraken moeten maken. Als je op eigen initiatief meer uren maakt dan in je contract, hoef je daarvoor niet te worden gecompenseerd.