We gaan nog steeds het meest met de auto naar het werk

05-04-2018 Redactie vacatures.nl
Het mag dan vandaag ‘Wandel naar je Werk-dag’ zijn, lopen naar en van het werk is onder Nederlanders nog altijd meer uitzondering dan regel, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).



Alleen bij woon-werkafstanden van minder dan een kilometer is de benenwagen het meest favoriete vervoermiddel, zo vertellen de nieuwste cijfers van het CBS, dat keek naar het reisgedrag van Nederlanders in 2016. Bij die afstand gaat bijna de helft van de mensen te voet. Maar zelfs in dat geval pakt nog negen procent van de werkenden de auto. De fiets staat op nummer twee met veertig procent.

Zestig procent pakt de auto

Alle goede initiatieven ten spijt, over het geheel genomen is de auto nog altijd veruit het populairst om naar en van werk te gaan. Zestig procent van alle verplaatsingen van en naar de werkplek vond volgens het CBS in 2016 plaats met dit vervoermiddel. Slechts vier procent gebeurde lopend en 25 procent per fiets. Bij een woon-werkafstand tussen de 1 en 3,7 kilometer is de stalen ros met zestig procent het populairste vervoermiddel.

Wandel naar je Werk-dag

Het CBS houdt het Onderzoek Verplaatsingen sinds 2010 elk jaar in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De cijfers worden gepubliceerd op ‘Wandel naar je Werk-dag’, waarvan de derde editie vandaag plaatsvindt. De dag is een initiatief van Stichting Wandelnet, die Nederlanders wil aansporen ook eens te kijken of (deels) lopend naar het werk gaan een optie is.

Voordelen van lopen

Wandelen van en naar werk heeft een hoop voordelen. Niet alleen is het een stuk beter voor het milieu en je gezondheid, het levert ook beter presterende werknemers op. “Als je in de auto zit, moet je toch de hele tijd alert zijn. Wandelen heeft een minder cognitieve belasting, waardoor er ruimte is voor creatieve ideeën. Bovendien is het ook beter voor je stemming en ben je flexibeler als er iets misgaat”, zegt neuropsycholoog Erik Scherder tegen RTL Z.

Minder zitten

Dat we te weinig bewegen op en rondom het werk, is al jaren een bekend probleem. De Gezondheidsraad waarschuwde al meerdere keren voor de gevaren van te lang zitten. Voor wie toch nog wat aansporing nodig heeft: vijf redenen om vaker van je (bureau) stoel af te komen .