Vacatures.nl

Meer werk voor mbo’ers, minder jongeren met uitkering

De arbeidsmarkt staat te springen om mbo’ers. In de periode van maart tot augustus 2017 waren er bijna 20 procent meer mbo-vacatures dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Tegelijkertijd nam het aantal jongeren tot 27 jaar met een WW-uitkering flink af: van 80.000 in 2016 naar 61.500 in 2017.

Dat blijkt uit cijfers van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en uitkeringsinstantie UWV. In totaal waren er tussen maart en augustus afgelopen jaar 248.000 vacatures. De horeca- en recreatiesector was met 50.000 vacatures verantwoordelijk voor het grootst aantal banen. Ook in de detailhandel en dienstverlening was er veel werk: 41.540 vacatures. Op nummer drie stond de zorg met ruim 20.000 mbo-vacatures.

Stijging vacatures in heel Nederland

De stijging van het aantal mbo-vacatures geldt voor het hele land. In de regio Drechtsteden nam de werkgelegenheid voor mbo’ers het hardst toe met 44 procent, op kleine afstand gevolgd door de Achterhoek (plus 43 procent). In de regio’s Gorinchem en Flevoland viel de toename mee. Daar ging het ‘slechts’ om 4 en 6 procent. Volgens het UWV is de jeugdwerkloosheid terug op het niveau van voor de economische crisis.

Kwart minder uitkeringen

Dat de werkgelegenheid toeneemt, is ook te zien aan het aantal WW-uitkeringen dat het UWV verschaft aan jongeren tot 27 jaar. Dat nam vorig jaar met bijna een kwart af. Vooral in de zorg, detailhandel, bouw en welzijns- en cultuursector zijn er minder jongeren die bij het UWV aankloppen. In de industrie- en delfstoffensector en bij nutsbedrijven daalt het aantal uitkeringen het minst hard.

Grootste afname uitkeringen in Noord-Limburg

Als het gaat om regio’s, daalde het aantal aangevraagde uitkeringen het hardst in Noord-Limburg. In Amsterdam was de afname het kleinst. Dit komt doordat de hoofdstad de economische crisis minder heeft gevoeld en de jeugdwerkloosheid er sowieso al minder hoog was.