Vijf redenen om vaker van je (bureau)stoel af te komen

01-02-2018 Redactie vacatures.nl
Dat veel achter een bureau zitten niet bepaald gezond voor je is, weten we inmiddels wel. Zitten wordt zelfs bestempeld als ‘het nieuwe roken’. Maar toch blijven we het massaal doen. Voor het geval je nog niet overtuigd bent: vijf redenen om vaker van je (bureau)stoel af te komen.

Werkende mensen zitten gemiddeld negen uur per dag. Heb je een kantoorbaan, dan kun je daar zelfs nog wat uren bij optellen. Diverse wetenschappers waarschuwen ons voor de gevolgen hiervan: zo zou te veel en te lang zitten de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker verhogen.



1. Je gezondheid verbetert

Een van de belangrijkste redenen om meer te bewegen is dan ook dat het veel beter is voor je gezondheid. Je verkleint niet alleen de kans op ernstige ziekten, maar kunt er bijvoorbeeld ook mee voorkomen dat rugproblemen erger worden. En je hebt ook minder snel een griepje of ander virus te pakken.

2. Je gaat er mentaal op vooruit

Niet alleen voor je fysieke gesteldheid is het goed om meer te bewegen. Ook mentaal kun je er behoorlijk op vooruit gaan. Juriena de Vries promoveerde onlangs aan de Erasmus Universiteit op een onderzoek waaruit blijft dat hardlopen stressklachten kan verminderen en daarmee mogelijk ook de kans op een burn-out. Hoe meer je zit, hoe meer kans je bovendien hebt op depressieve gevoelens.

3. Minder fouten en hogere werksnelheid

Een topsporter heeft na inspanning hersteltijd nodig om tot een (volgende) topprestatie te komen. Hetzelfde geldt voor werknemers. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat mensen die beeldschermwerk doen, sneller werken en minder fouten maken als ze regelmatig een herstelmoment inlassen en van hun werkplek af komen.

4. Creatiever en probleemoplossend denken

Andere onderzoeken tonen aan dat werknemers die tijdens het werk regelmatig een paar minuten wandelen op een andere manier naar problemen kunnen kijken als ze weer achter hun computer kruipen. Ze hebben dan meer energie, zijn creatiever en hebben een sterker probleemoplossend vermogen.

5. Je blijft beter op gewicht of valt makkelijker af

Het medische vakblad European Journal of Preventive Cardiology publiceerde onlangs de resultaten van een metastudie naar staand werken. Hieruit blijkt dat iemand van 65 kilogram in een jaar 2,5 kilo zou kunnen afvallen als diegene het zitten tijdens een complete werkweek zou vervangen door staan. Voor staan moet je je logischerwijs meer inspannen dan voor zitten; per minuut verbrand je 0,15 kilocalorieën meer.

Meer beweging, wat betekent dat?

Dat we meer moeten bewegen, is dus duidelijk. Maar over hoeveel beweging hebben we het dan concreet? Idealiter zou het gaan om vijf minuten per half uur, maar met drie minuten per uur kun je ook al veel bereiken. Verdeling van de beweging over de week en de dag is het beste. Veel en intensief sporten is namelijk niet per se verstandig en dan ook geen middel om het zitten op je bureaustoel te compenseren.

Tips om meer te bewegen tijdens je werk

* Loop eens wat vaker naar de koffieautomaat
* Kom van je plek af als je een telefoontje pleegt
* Iets aan je collega vragen? Doe dit niet digitaal, maar loop naar degene toe
* Neem de trap in plaats van de lift
* Vraag je werkgever naar mogelijkheden voor een zit-sta-bureau of bureaufiets