Vacatures.nl

Werknemer wil liever compliment dan salarisverhoging

Werknemers die af en toe een compliment ontvangen van bovenaf, zijn gemotiveerder dan medewerkers die nooit positieve terugkoppeling ontvangen. Medewerkers krijgen zelfs liever een schouderklopje van hun manager dan salarisverhoging. Dat blijkt uit het Nationaal Waarderingsonderzoek van energiebedrijf NUON onder meer dan 1.000 Nederlanders.

Twee keer zo groot

Het aantal werknemers dat liever uitgesproken waardering krijgt is zelfs ruim twee keer zo groot als het aantal dat liever loonsverhoging krijgt (46 tegenover 21 procent). Toch vinden werknemers het vaak lastiger om uit te spreken dat zij zich niet voldoende gewaardeerd voelen dan om salarisverhoging te vragen. Het overgrote deel van de medewerkers durft dan ook niets aan de situatie te doen.

Groot deel voelt zich niet gewaardeerd

Toch voelt bijna twee op de drie werknemers te weinig waardering van leidinggevenden of collega’s. Dat heeft negatieve gevolgen voor de werksfeer. Medewerkers raken teleurgesteld en worden onzeker, onverschillig, gefrustreerd of verdrietig. “Voor goede relaties is waardering essentieel; dat wordt vaak onderschat. Het zou dan ook goed zijn als er meer aandacht komt voor dit onderwerp”, zegt Guido Stein van Nuon.

Betere resultaten, betere sfeer

Medewerkers die zich wél gewaardeerd voelen, zijn bovendien bereid om harder te werken en doen beter hun best. “Ook hieruit blijkt het belang van waardering. Als mensen lekker in hun vel zitten op hun werk, komt dat niet alleen de resultaten ten goede, maar ook de sfeer”, aldus Stein.