Vakbonden FNV en CNV: inkomen moet omhoog

19-09-2017 Redactie vacatures.nl
Werknemers profiteren te weinig van de economische groei, vinden vakbonden FNV en CNV. De twee grootste vakbonden van Nederland pleiten voor een inkomensverhoging van 3,5 tot 5 procent. Een dergelijke inkomensverhoging zou ervoor zorgen dat lage inkomens er jaarlijks minimaal €1.000 euro bruto op vooruit gaan.



Inhaalslag

'Het gaat economisch goed en de overgrote meerderheid van de bedrijven verdient goed geld, dat echter steeds minder terechtkomt bij de mensen. Wij willen daarom een inhaalslag maken, zodat werkenden eerlijker meeprofiteren', zegt Zakaria Boufangacha, coördinator arbeidsvoorwaarden bij de FNV. De werkgeversorganisaties zetten bovendien in op het verbeteren van contracten van flexibele werknemers. Flexibele contracten moeten duurder worden. Werkgevers kiezen steeds vaker voor goedkope flexwerkers en zzp’ers. Vaste contracten worden schaarser, terwijl bedrijfswinsten door gebruik te maken van dergelijke contracten juist stijgen. “Het verdienmodel op arbeid moet stoppen”, zegt Boufangacha.

Kanttekening

De vakbonden worden gesterkt door De Nederlandsche Bank (DNB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die eerder al lieten weten dat de lonen in Nederland meer zouden moeten stijgen. Toch is er een kanttekening te maken, zegt Jannes van der Velde van werkgeversorganisatie AWVN. “Waar het kan moeten werknemers meeprofiteren. Maar er zijn ook sectoren of bedrijven die nog aan het opkrabbelen zijn na de crisis. Denk aan de banken en verzekeraars waar nog steeds gereorganiseerd wordt. Daar kunnen de lonen dus niet, of veel minder, omhoog dan de vakbonden willen.”

Resultaat te betwijfelen

Of de looneisen die de vakbonden stellen volgend jaar ook daadwerkelijk worden ingewilligd, is nog maar de vraag. De afgelopen jaren bleven de resultaten achter op de vooraf gestelde eisen van de vakbonden. Voor dit jaar eisten de vakbonden bijvoorbeeld een loonstijging van 2,5 procent, terwijl er tot nu toe slechts een cao-lonenstijging van gemiddeld 1,65 procent is gerealiseerd.

Geen cao

Dat niet alle eisen van vakbonden worden ingewilligd, komt vooral doordat werkgevers niet verplicht zijn om op de eisen in te gaan. Is een oude cao verlopen, dan blijft deze geldig tot er een nieuwe is opgesteld. In de horeca is er bijvoorbeeld sinds 2014 al geen cao meer. Bovendien hangt het resultaat van acties van vakbonden ook grotendeels af van hoe erg werknemers zich benadeeld voelen en of ze in actie willen komen om verbetering af te dwingen. Het aantal vakbondsleden daalt al jaren en ook het aantal stakingen wordt steeds minder. Wellicht zijn werknemers dus helemaal niet zo ontevreden als wordt gedacht.