Werklozen met koophuis vinden sneller een nieuwe baan

11-09-2017 Redactie vacatures.nl
Werklozen vinden sneller een nieuwe baan als zij een koopwoning hebben die onder water staat. Die opmerkelijke conclusie trekken economen Jordy Meekers en Wolter Hassink in een onderzoek naar de relatie tussen de arbeidsmarkt en de woonsituatie van werknemers.



Grotere financiële last

"Mensen die onder water staan, hebben een sterkere prikkel om een baan te zoeken dan huurders", zegt Hassink tegen Nu.nl. Dat komt voornamelijk omdat die mensen een grotere financiële last dragen. Wanneer een woning onder water staat, is de hypotheek hoger dan de marktwaarde van het huis. Wie zijn huis op dat moment verkoopt, houdt een restschuld over. Voor die groep is het belangrijk om snel weer aan de slag te gaan. "Mensen die hun huis helemaal afbetaald hebben, doen er ook langer over om nieuw werk te vinden", zegt Hassink.

Lager uurloon

De financiële druk die een koophuis met zich meebrengt, zorgt er bovendien voor dat werklozen sneller genoegen nemen met minder dan werklozen zonder een dergelijke financiële verplichting. “Zij lijken minder selectief bij het vinden van een baan”. Zo accepteren mensen met een hoge hypotheek na hun ontslag sneller werk tegen een lager loon. Ook de reisafstand is voor mensen met een hoge hypotheek minder belangrijk.

Reisafstand

Echter neemt de gemiddelde reisafstand weer af als werklozen langere tijd zonder werk zitten. "Dit komt doordat mensen die snel werkzaam willen zijn een verdere woon-werk afstand lijken te accepteren. Mensen die langer werkloos blijven, krijgen over het algemeen een baan dichter bij huis", aldus Hassink. Opvallend is ook dat huiseigenaren die hun hypotheekschuld helemaal hebben afbetaald gemiddeld gezien verder van huis aan de slag gaan dan mensen met een hele hoge hypotheekschuld.

Belangrijke bijdrage

Volgens de economen kan het onderzoek een belangrijke bijdrage leveren aan de discussie in Den Haag rondom de maximale hypotheek. “De discussie wordt vooral gevoerd vanuit het financiële perspectief", zegt Hassink. "Maar het zou ook breder bekeken kunnen worden, waarbij meegenomen wordt dat de LTV-ratio – ofwel de maximale hypotheek berekend op basis van een percentage van de woningwaarde - juist ook een prikkel kan zijn om een baan te vinden."