Vrienden worden met collega’s: goed idee of productiviteitskiller?

20-06-2017 Redactie vacatures.nl
Time flies when you’re having fun, zo ook op het werk. Als je het goed kunt vinden met je collega’s is er een grote kans dat jouw werkdag vlotter en plezieriger verloopt. Maar zou je ook echt vrienden met ze kunnen en willen zijn? Uit onderzoek blijkt dat vriendschappen op de werkvloer niet alleen goed zijn voor de gezondheid van werknemers, maar ook voor de productiviteit!



Goed voor je gezondheid

We brengen veel tijd door op ons werk. Onze collega’s zien we net zo vaak, zo niet meer dan onze vrienden en familie. Als je collega’s ook je vrienden zijn, sla je op het werk twee vliegen in een klap: werken en socializen. Maar dat is niet het enige voordeel. Uit onderzoek van de Amerikaanse Concordia Universiteit blijkt dat vriendschappen ervoor zorgen dat we stresssituaties beter de baas kunnen en dat we ons gelukkiger en gezonder voelen. Eenzaamheid daarentegen zorgt ervoor dat je minder goed kunt leren en minder onthoudt. Als je elkaar dan toch elke dag ziet, kun je net zo goed vrienden zijn!

Betere prestaties

Maar vriendschappen op het werk zijn niet alleen gunstig voor jou als werknemer. Ook je baas profiteert ervan; al is het alleen al vanwege het feit dat mensen zich minder snel ziekmelden wanneer ze het naar hun zin hebben op het werk. Vriendschappen spelen hier een grote rol in. Toch zijn veel managers huiverig voor gezellige onderonsjes tussen collega’s, omdat ze bang zijn dat er van werken weinig meer komt.

De productiviteit en professionaliteit hoeft echter helemaal niet in gevaar te komen. Volgens psycholoog Ron Friedman, auteur van het boek ‘The best place to work’, praten bevriende werknemers vaak over werkgerelateerde zaken die op dat moment spelen. Het bespreken van werk en het sparren over ideeën zorgt juist voor betere prestaties. Vrienden durven meningen en ideeën uit te wisselen, zeker wanneer de werkgever daar ruimte voor biedt in de vorm van informele, gezellige momenten buiten werk om. Denk hierbij aan borrels, grappige onderlinge competities of het gezamenlijk vieren van werksuccessen. Ook kunnen werknemers zich beter concentreren als ze bevriend zijn met hun directe collega’s en spreken ze elkaar makkelijker aan op fouten of verbeterpunten. Ook durf je aan je vrienden eerder hulp te vragen.

Allemaal factoren die bijdragen aan een verhoogde productiviteit. Volgens Friedman zorgen vriendschappen op de werkvloer simpelweg voor betere handvaten om het werk uit te kunnen voeren, waardoor er individueel en gezamenlijk een hoger niveau wordt bereikt. Jij blij, je collega’s blij én je baas blij!

Vrienden maken

Vrienden worden met je collega’s is dus in alle opzichten en voor alle betrokken partijen een goed idee. Maar als je het nog niet bent, hoe pak je het dan aan? Volgens Friedman zijn er 4 vereisten voor het creëren van vriendschappen: fysieke nabijheid, op het gemak voelen bij elkaar, overeenkomsten hebben en geheimen delen. Dit laatste kan afschrikken, want vaak vertellen we op het werk liever geen intieme details over ons privéleven. Toch is dit wat een vriendschap bezegelt. Friedman geeft tips voor het maken van vrienden op de werkvloer:

1. Wees positief: gooi niet gelijk al je zwaktes en problemen op tafel, maar versterk eerst de band door positieve conversaties te hebben. Uiteraard bespreek je ook weleens zware of moeilijke onderwerpen, maar houd als vuistregel aan dat je voor ieder zwaar gesprek of negatieve discussie vijf leuke gesprekken hebt.
2. Neem je tijd: overhaast het opbouwen van de vriendschap niet, zodat jullie je allebei comfortabel voelen bij de situatie.
3. Vorm een front: zoek iets waarvoor jullie beiden moeten slagen of aan moet werken, zodat het gevoel dat je aan dezelfde kant staat wordt versterkt.
4. Sta open voor iedereen: focus je niet op één collega, maar betrek ook andere mensen erbij en wees vriendelijk richting iedereen.
5. Spreek buiten werk af: ga ook eens na werktijd samen wat doen en bespreek dan geen werkzaken. Zo zie je elkaar van een andere kant en ontdek je misschien nog wel veel meer overeenkomsten.