Door vaardigheidskloof wordt bijscholing noodzaak

23-02-2017 Redactie vacatures.nl
Technologische ontwikkelingen als robotisering en automatische intelligentie zorgen dat banen razendsnel veranderen of zelfs verdwijnen. Wie bij wil blijven, zal zich daarom continu moeten bij- en omscholen, zeggen onderzoekers en de overheid. Wie dit niet doet, krijgt te maken met een vaardigheidskloof. Met name op gebied van digitale vaardigheid raken werknemers gemakkelijk achterop.



Alle sectoren worden geraakt

Jarenlange carrières waarbij werknemers dezelfde werkzaamheden uitvoeren zijn dan ook verleden tijd. Naar schatting verdwijnt in Nederland tien tot veertig procent van de banen als gevolg van technologische ontwikkelingen. Daarbij wordt niet alleen de sector geraakt waarin lager opgeleiden werkzaam zijn, maar ook de vakgebieden van midden- en hoger opgeleiden.

Zekerheid

Daarvan zijn nog te weinig mensen zich bewust, waarschuwde het Sociaal Cultureel Planbureau eerder. Dat beeld wordt bevestigd door een onderzoek van de ING. Nu de arbeidsmarkt herstelt van de crisis, voelen werknemers zich zekerder over hun baan. Veel werkenden zien zichzelf ook in de toekomst niet van baan veranderen. Bijna de helft van alle werknemers zou het liefst tot aan hun pensioen bij dezelfde werkgever blijven. Bij 45-plussers is dat zelfs bijna twee op de drie werknemers. Ook het aantal werkenden dat tijd steekt in bijleren of omscholing, is niet groot. Werknemers vinden om- en bijscholing niet nodig of hebben daar geen tijd voor.

Groei in aantal bijscholingen

Toch zien steeds meer werknemers en werkgevers het belang in van doorleren. De behoefte aan om en bijscholing in het bedrijfsleven groeit. Een groot aantal werkgevers biedt het personeel dan ook mogelijkheden om cursussen te volgen of om aan hun vaardigheden te werken om zo hun carrière toekomstbestendig te maken.

Zo ook Piet Heerkens, directeur van een wasserij in Helmond. “We staan voor een uitdaging met zijn allen,” zegt hij tegen de NOS. Hij vindt het dan ook belangrijk dat zijn werknemers goed zijn voorbereid op de toekomst. “Op dit moment zie je heel duidelijk dat ook administratieve functies in de toekomst grotendeels komen te vervallen door verdergaande automatisering. We hebben vervolgens met alle werknemers gekeken welke taken in de toekomst gaan vervallen en wat we zouden kunnen toevoegen om waarde te creëren."