Robotisering nog geen concurrent voor werknemers

15-02-2017 Redactie vacatures.nl
Werknemers hebben op korte termijn nog niet veel te vrezen van robotisering en kunstmatige intelligentie, blijkt uit een onderzoek van Intelligence Group naar drie miljoen vacatures. Ondernemers verkiezen nog steeds de voorkeur aan mensenhanden.

Sterker nog: de vraag naar productiemedewerkers stijgt, zelfs in sectoren waar robotisering het meest gevreesd wordt. In de logistiek en in het productiewerk werden de afgelopen jaren bovengemiddeld veel vacatures geplaatst.



Nog niet voldoende investeringsruimte

“Voor veel bedrijven is het nu nog te duur om te investeren in robots, of de technologie is nog niet beschikbaar”, verklaart Ben Rogmans, partner van arbeidsonderzoeksbureau Intelligence Group, aan het AD. “Tegelijkertijd is er door de aantrekkende economie wel extra werk en dat moet in die gevallen dus worden gedaan door mensen.” Daarbij komt dat veel logistiek- en productiewerkbedrijven zwaar zijn getroffen door de crisis en nu weer snel terrein weten te winnen. Hierdoor zijn grote aantallen werknemers nodig.

Robotisering blijft onvermijdelijk

Dat betekent niet dat robots helemaal geen concurrentie meer zijn voor menselijke werknemers. Robotisering en kunstmatige intelligentie worden nu al op grote schaal ingezet en het gebruik ervan zal alleen maar toenemen. De helft van al het werk dat nu nog door mensen wordt gedaan, kan over een krappe 40 jaar al zijn overgenomen door robots, schreef Het Financieele Dagblad vorige maand.

Onomkeerbaar proces

Robotisering is een onomkeerbaar proces, zegt ook Rogmans: “Neem een tractorbestuurder, dat is bij uitstek zo'n beroep dat gaat worden overgenomen door zelfrijdende tractors. Die rijden nu al rond in magazijnen en die zullen uiteindelijk ook de weg op gaan. Dat kan nog tien of vijftien jaar duren, maar die ontwikkeling gaat er komen.”

Vernieuwing en innovatie

Toch hoeven we niet bang te zijn dat straks niemand meer werk heeft. “Het is veel aannemelijker dat de beroepen in deze sectoren sterk zullen veranderen”, aldus Rogmans.
Er gaan daarbij niet per se banen verloren, maar er verdwijnen taken die bij een baan horen. Daar komen weer nieuwe manieren van werken voor terug. Ook ontstaan er juist nieuwe banen door automatisering en robotisering.

Dat betekent wel dat werknemers zich continu moeten bijscholen en moeten blijven leren. Ook voor werkgevers is een belangrijke taak weggelegd: zij moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen en werknemers begeleiden.