Lang reizen naar je werk? Dat kan slecht voor je gezondheid zijn

31-08-2016 Redactie vacatures.nl
Een lange reistijd van en naar werk kan een serieuze bedreiging voor de gezondheid vormen, zo blijkt uit Brits onderzoek. Wie met de auto of de trein naar kantoor gaat, krijgt wekelijks een kleine 800 calorieën meer binnen dan iemand die fietst. Ook verbranden treinreizigers en automobilisten logischerwijs minder calorieën tijdens de reis zelf.



Meer stress, minder ‘quality time’


Het onderzoek is uitgevoerd door The Royal Society for Public Health (RSPH), een onafhankelijke organisatie die zich richt op het verbeteren van de volksgezondheid in het Verenigd Koninkrijk. Van de ruim 1.500 forenzen die werden ondervraagd, ervaart meer dan de helft (55%) een toename aan stress als gevolg van de reistijd. Verder geeft 44% aan minder tijd met familie en vrienden door te brengen en constateert 41% minder met lichamelijke beweging bezig te zijn.

Over verschillen in reisduur (en de gevolgen hiervan) geeft het onderzoek geen uitsluitsel. Wel meldt de RSPH dat forenzen in Londen gemiddeld 79 minuten reizen naar hun werk, terwijl dit in Wales net onder de 45 minuten ligt.

Ongezonde snacks


Haasten is de voornaamste oorzaak van de calorie-inname bij forenzen, zo geven ze zelf aan. 38% zegt minder tijd te hebben om te ontbijten of de lunch voor te bereiden, waardoor men sneller naar een ongezonde snack grijpt. Dit levert wekelijks zo’n 767 extra calorieën op, zo schatten de reizigers zelf in. Bovendien blijft er minder tijd over om ’s avonds een gezonde maaltijd klaar te maken of nog even te sporten. Dit verhoogt de kans op aandoeningen als een verhoogde bloeddruk.

Discipline


Wie ondanks de reistijd toch gezond wil eten en bewegen, heeft vooral een dosis discipline nodig. Onderzoekster Roshini Rajapaksa adviseert om bijvoorbeeld een halte eerder uit te stappen en het laatste stuk naar je werk te lopen. Met de auto kun je iets verder weg parkeren om aan je beweging te komen.

Ook als het om voeding gaat is het toverwoord ‘discipline’. Zo kun je de avond van tevoren alvast een gezond ontbijt klaarmaken, dat je ook onderweg kunt opeten. En dan maar hopen dat je, eenmaal op het station of bij de pomp, niet zwicht voor de verleiding van snelle suikers.