Nederland zou kracht 55-plussers beter kunnen inzetten

15-06-2016 Redactie vacatures.nl
Nederland doet het relatief slecht als het gaat om het benutten van het potentieel van oudere werknemers. Dat blijkt uit de zogenaamde Golden Age Index van accountantskantoor PwC, waarin de arbeidsmarktpositie van 55-plussers in kaart wordt gebracht. Van de 34 onderzochte landen staat Nederland op de 21e plaats.



Kampioen deeltijdwerken


"Uit dit onderzoek blijkt dat Nederland kampioen deeltijdwerken is, een trend die al sinds de babyboomers van kracht is,” zegt Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom van PwC. “Hierdoor blijft de economische kracht van ouderen al grotendeels onbenut.” Maar er zijn meer redenen voor de matige notering van Nederland als het gaat om het economische aandeel van ouderen. Velthuijsen: “Oudere werknemers zijn relatief hard getroffen door de crisis omdat velen hun baan zijn kwijtgeraakt.”

Van IJsland tot Turkije


De Golden Age-lijst wordt aangevoerd door IJsland, dat op een score van 96,5 uitkomt. Nieuw-Zeeland (82,2) en Zweden (78,2) maken de top drie compleet. De score is een combinatie van onder meer de werkgelegenheidsgraad, het percentage parttimers en de werkgelegenheidskloof tussen man en vrouw (dit alles voor de groep tussen 55 en 69 jaar). Nederland komt uit op 53,7 en bezet daarmee de 21e positie, tussen Tsjechië en Frankrijk in. Onderaan de lijst zijn Turkije (37,8); Slovenië (41,9) en Griekenland (42,0) te vinden.

Ouderen meer kansen geven


De totale groep oudere werknemers in de 34 OESO-landen (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) zal volgens PwC in 2030 de grens van 500 miljoen overschrijden. Deze ontwikkeling brengt risico’s met zich mee, zegt Velthuijsen: “Deze groep zet onmiskenbaar druk op ons zorgsysteem en ons sociale stelsel. Ook op de financiële zekerheid van bijvoorbeeld ons pensioensysteem heeft deze groep ouderen grote impact." Toch kunnen de OESO-landen wel iets doen: “Landen kunnen zich hiertegen wapenen door oudere werknemers veel beter een plek in de economie te geven. Hierbij stijgt het BNP en ook nemen belastinginkomsten toe.”