Sterk verbeterde arbeidsmarktkansen voor Nederlanders

09-06-2016 Redactie vacatures.nl
49% van de Nederlandse beroepsbevolking heeft goede kansen op de arbeidsmarkt. Dat stelt onderzoeksbureau Intelligence Group, dat de positie van verschillende beroepsgroepen op de arbeidsmarkt onderzocht. De kansen zijn de afgelopen tijd verbeterd als gevolg van de aantrekkende economie, zo concluderen de onderzoekers.



Sterke stijging


Het percentage van 49% betekent een stijging van 3 procentpunt ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Vergeleken met twee jaar geleden (kwartaal 1 van 2014) is de toename zelfs 23 procentpunt. Volgens Intelligence Group is deze opmars te danken aan de sterk aantrekkende vraag naar personeel en de afname van het aanbod op de arbeidsmarkt. Toch zit nog altijd 51% in de positie waarin er voor de bewuste beroepsgroep meer aanbod dan vraag is.

Score per beroepsgroep


Per beroepsgroep kenden de onderzoekers een score tussen de 0 en 100 toe die de kansen op de arbeidsmarkt weergeeft. Vervolgens werden de scores in drie groepen verdeeld: tot 50 punten (kwetsbaar), 50 tot 70 punten (redelijk) en boven de 70 (goed). Op dit moment zit dus 49% in de groep boven de 70. Een derde (34%) zit in de middengroep, terwijl 17% tot de groep ‘kwetsbaar’ behoort.



Tot de meest kwetsbare beroepsgroepen behoren beleidsmedewerkers , receptionisten , verzorgenden en financieel-administratief medewerkers. Beroepsgroepen die het afgelopen jaar juist een sterk verbeterde score laten zien, zijn dienstleiders en coördinatoren, systeembeheerders , network administrators, winkelverkoopleiders en kappers . Deze behoorden het voorgaande kwartaal nog tot de middengroep, maar zouden nu goede kansen hebben.

Skills aanleren


Volgens Gert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group, kun je als werknemer of werkzoekende je geschiktheid voor een bepaald beroep zeker beïnvloeden. “Vaak al heel eenvoudig, door het aanleren van veel gevraagde skills op de arbeidsmarkt." Waasdorp geeft de tip om twintig interessante vacatures te verzamelen op je eigen opleidingsniveau. “Markeer alles wat u niet kunt. Als een bepaalde skill of vaardigheid vaker dan drie keer wordt gevraagd, weet u welke trainingen en opleiding u moet volgen om uw kans op de arbeidsmarkt te vergroten."